Trump onthaalt drie vrijgelaten Amerikanen uit Noord-Korea
In de VS zijn drie door Noord-Korea vrijgelaten Amerikanen onthaald door president Trump. Begeleid door minister van Buitenlandse Zaken Pompeo kwam het trio midden in de nacht (03.00 uur lokale tijd) onder grote belangstelling van de media aan op luchtmachtbasis Andrews bij Washington.
Trump en zijn vrouw gingen aan boord van het vliegtuig. Kort daarna kwamen ze naar buiten met de drie. Trump had het over een "speciale nacht" en bedankte de Noord-Koreaanse dictator Kim Jong-un voor de vrijlating. Trump noemde het "a very big thing" en belangrijk voor hem persoonlijk. Volgens de president is Kim Jong-un erop gebrand om Noord-Korea deel te laten worden van de internationale gemeenschap.
De vrijlating van de drie was tot op het laatste moment onzeker. Pas een uur voordat het vliegtuig van Pompeo in Noord-Korea opsteeg werd een akkoord bereikt over vrijlating van de drie. Kim Dong-chul, Kim Hak-song en Tony Kim hebben meer dan een jaar achter de tralies gezeten in Azië voor vijandige daden tegen Noord-Korea of spionage. Kim Dong-chul zei verschillend behandeld te zijn. Via een tolk liet hij weten dat hij dwangarbeid moest verrichten, maar ook werd behandeld toen hij ziek werd.
Hun families waren niet op de luchtmachtbasis aanwezig om de vrijgelaten gevangenen te verwelkomen. Waarom is niet bekend. Wel waren vice-president Pence en zijn vrouw aanwezig bij de aankomst. Nadat het vliegtuig met de drie was geland, taxiede het naar twee brandweerwagens die een grote Amerikaanse vlag omhooghielden, om vlak daarvoor te stoppen.
Kort na een tussenlanding in Alaska had het Amerikaanse ministerie van Buitenlandse Zaken al een korte verklaring van de drie vrijgelaten mannen uitgegeven waarin ze president Trump en minister Pompeo bedanken voor hun vrijlating. De drie lijken in goede gezondheid. Een andere Amerikaanse gevangene, de student Otto Warmbier, werd vorig jaar door Noord-Korea vrijgelaten maar overleed kort na zijn aankomst in de VS.
Kim Jong-un besloot de drie te laten gaan voorafgaand aan een topontmoeting met Trump na een "officieel verzoek van de Amerikaanse president". Pompeo was ook naar Pyongyang gevlogen om over de plek en datum van die ontmoeting te overleggen. Hij had beveiliging, een aantal adviseurs en twee journalisten bij zich.
Tijdens zijn 12,5 uur durende bezoek aan het land sprak de Amerikaanse minister anderhalf uur met Kim Jong-un. Waarschijnlijk ontmoeten Kim en Trump elkaar begin volgende maand in Singapore. Er staat één dag gepland voor de top over denuclearisatie van het Koreaanse schiereiland, met ruimte voor een dag uitloop.
Ook in Noord-Koreaanse staatsmedia werd voor het eerst over de top bericht. Tot nu toe hadden die gezwegen over de nakende ontmoeting. Vorige maand had Kim Jong-un al een historische ontmoeting met de Zuid-Koreaanse president Moon Jae-in.
Nobelprijs voor de Vrede
Officieel zijn de VS en Noord-Korea nog steeds in oorlog met elkaar. Sinds Trumps inauguratie liep de spanning over het Noord-Koreaanse atoom- en raketprogramma hoog op. Onlangs kondigde Kim Jong-un aan zijn nucleaire wapens te willen opgeven.
De vrijlating van de drie is volgens Trump een teken van verbeterende relaties tussen de twee landen. Ook neemt de kans op een succesvolle topontmoeting daardoor toe. Er zijn mensen die zeggen dat Trump de Nobelprijs voor de Vrede moet krijgen als hij de kwestie Noord-Korea tot een succesvol einde brengt. Op de vraag of hij die inderdaad verdient, antwoordde de Amerikaanse president op vragen van journalisten: "Iedereen denkt van wel, maar ik zou dat zelf nooit zeggen." Trump zegt vooral gericht te zijn op "een overwinning voor de wereld".