Megabatterij ingezet om 'stroomdips' op te vangen
Van buiten ziet hij eruit als een schuur en van binnen als een serverruimte, maar het is op dit moment de grootste batterij van Europa. De kolos van zeventig bij twaalf meter moet een probleem oplossen zoals op 30 april. Toen kampte Nederland met een groot elektriciteitstekort en deed beheerder Tennet een noodoproep aan stroomproducenten.
De megabatterij, gebouwd door de Nederlandse energiemaatschappij Eneco en Mitsubishi, staat in Noord-Duitsland, niet ver van de Deense grens, naast een windmolenpark en bij een hoogspanningsstation. De installatie kan ruim 5000 huishoudens een dag van stroom voorzien.
Als het hard waait of de zon schijnt en de stroom wordt niet gebruikt, kan de elektriciteit in de batterij opgeslagen worden. De stroomleverancier kan dan op een moment dat er veel vraag is naar elektriciteit de stroom aan het net leveren. De verwachting is dat in het gebied waar de batterij staat op korte termijn drie keer zoveel stroom met windmolens wordt opgewekt als wordt gebruikt.
In deze video leggen we in 30 seconden uit wat de batterij kan betekenen voor het stroomnet:
Duurzame energie, die bijvoorbeeld in Duitsland veel wordt opgewekt, is veel minder constant dan grote centrales, zegt Hugo Buis van Eneco. "Deze batterij kan de wisselende stroomproductie opvangen. Hij past heel goed in het energiesysteem van de toekomst."
Maarten Abbenhuis van netbeheerder Tennet sluit zich daarbij aan. "De energiesector verandert enorm snel. De dynamiek in het stroomnet is veel groter doordat er overal stroom wordt geproduceerd. Daarom zijn we blij met innovaties zoals deze megabatterij."
Relatief klein
Eneco wil de batterij ook gaan inzetten om overtollige stroom voor langere tijd op te slaan. Maar dat is volgens Buis op dit moment nog veel te duur. Daarnaast is de batterij nog relatief klein. Als vijftien tot twintig windmolens een uur draaien, is 'ie vol.
De verwachting is dat wereldwijd de opslag van energie in 2030 zes keer zo groot is. Overal ter wereld worden grote batterijen neergezet.