Douglas Heriot (Flickr - CC BY-NC-ND 2.0)

De frequentie op het Europese stroomnet is weer op het oude niveau. Door politieke onenigheid tussen Kosovo en Servië kwam de wisselstroom tussen half januari en begin maart onder 50 hertz. Hierdoor liepen digitale klokken in grote delen van Europa vorige maand achter.

Gisteren maakte hoogspanningsnetbeheerder Tennet bekend dat de vertraging van zes minuten in Nederland zo goed als ingelopen is. Het aantal hertz werd de afgelopen weken geleidelijk weer opgevoerd. Mensen die hun klok vorige maand gelijk hebben gezet, lopen dus voor op de tijd.

Kosovo en Servië

Kosovo en Servië kwamen er niet uit wie voor welke hoeveelheid stroom moet zorgen. Volgens Servië heeft de voormalige Servische provincie Kosovo zonder toestemming stroom afgetapt. De Servische netbeheerder bracht het hoogspanningsnet vervolgens niet in balans.

Daardoor kwam de wisselstroom onder de 50 hertz uit en begonnen digitale klokken van bijvoorbeeld ovens en wekkers achter te lopen. Digitale klokken baseren de tijd op de frequentie van rond de 50 hertz.

De Europese organisatie van stroomnetbeheerders ENTSO-E zei alle partijen te steunen die een duurzame oplossing proberen te vinden voor het energieconflict tussen Servië en Kosovo.

STER reclame