Het gebouw van Vindicat
NOS NieuwsAangepast

Opnieuw mishandeling bij Gronings studentencorps Vindicat

Bij het Groningse studentencorps Vindicat is opnieuw iemand mishandeld. De vereniging heeft het incident tegen de regels in niet gemeld bij de Rijksuniversiteit Groningen.

De universiteit eist nu volledige openheid van het corps, zegt een woordvoerder in reactie op een artikel van het Dagblad van het Noorden. Op basis daarvan volgt een besluit over sancties. Ook burgemeester Den Oudsten van Groningen is niet op de hoogte gesteld, en dat had wel moeten gebeuren.

Het incident was op 3 december vorig jaar, tijdens de laatste nacht van de Kermesse d'Hiver, een driedaags evenement van het studentencorps. Op de sociëteit werd een student mishandeld.

Het slachtoffer liep een hersenschudding op en heeft de week daarna aangifte gedaan. Twee mannen van 22 worden vervolgd en moeten in juli voor de rechter verschijnen. Beiden zijn lid van Vindicat.

"Nalatig en stom"

De rector van Vindicat, Marc Mohr, zegt tegen het Dagblad van het Noorden dat hij niet wist dat het incident gemeld moest worden. "Ik ben nalatig en stom geweest. Ik had dit moeten weten, want we hebben een gedragscode ondertekend." Hij ontkent dat hij het incident binnenskamers wilde houden.

De universiteit vindt het twijfelachtig dat Mohr dat niet wist. "Die gedragscode is klip en klaar, Vindicat heeft die, net als veel andere verenigingen ondertekend, dus hij had moeten weten dat hij dit had moeten melden", zei de woordvoerder in het NOS Radio 1 Journaal.

De vereniging heeft wel intern maatregelen genomen. De twee leden zijn geschorst. In overleg met het slachtoffer heeft Vindicat zelf geen aangifte gedaan.

Zeker maatregelen

De Rijksuniversiteit Groningen hoorde pas gisteren van het incident en wil binnenkort in gesprek met Vindicat, aldus de woordvoerder. Daarna wordt besloten wat voor maatregelen er worden genomen. De universiteit neemt het incident hoog op. "We wachten het verhaal van Vindicat eerst af, maar dat er maatregelen worden genomen, dat is duidelijk."

Na een aantal incidenten en een ernstige mishandeling in 2016 eisten de universiteit, de Hanzehogeschool en de gemeente Groningen dat Vindicat zijn cultuur zou veranderen. Bij de mishandeling in 2016 ging een corpslid tijdens de ontgroening op het hoofd van een eerstejaarsstudent staan. De vereniging probeerde dat intern af te handelen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl