AFP
NOS NieuwsAangepast

Voormalige nummer drie van Vaticaan moet terechtstaan voor misbruik

De Australische kardinaal George Pell moet terechtstaan voor seksueel misbruik. Dat heeft de rechtbank in Melbourne besloten na getuigenverhoren.

De 76-jarige George Pell is tot nog toe de hoogste katholieke geestelijke die moet terechtstaan voor misbruik. Hij was tot voor kort de derde in rang in het Vaticaan en ging over de financiën van de katholieke kerk.

Zwemmen

De aanklachten tegen de kardinaal worden niet bekendgemaakt. Op deze manier moet worden voorkomen dat toekomstige juryleden te veel over de zaak weten en bevooroordeeld zijn.

Kardinaal Pell moet terechtstaan voor misbruik

In een boek dat afgelopen jaar is verschenen staat dat Pell onder meer jongens heeft betast toen ze met hem aan het zwemmen waren. Ook zou hij zich oraal hebben laten bevredigen door minderjarige jongens. Pell spreekt de beschuldigingen tegen.

Geen verrassing

Dat de kardinaal terecht moet staan is geen verrassing, zegt correspondent Robert Portier. "Beide partijen hebben hier belang bij. De slachtoffers willen natuurlijk graag dat de rechter zich buigt over de beschuldigingen, maar Pell zelf ook. Hij heeft de beschuldigingen altijd ontkend en wil zijn naam graag gezuiverd zien worden."

Het is niet bekendgemaakt wanneer de inhoudelijke behandeling van de rechtszaak begint. "Morgen is er een regiezitting, dan wordt er gesproken over een begindatum. Het zal nog heel lastig worden om een jury te vinden voor deze zaak. De zaak heeft zo veel aandacht gekregen dat het amper mogelijk is om mensen te vinden die er niet van op de hoogte zijn." Het is volgens Portier dan ook de vraag hoelang het duurt voordat beide partijen het eens zijn over een jury die onbevooroordeeld genoeg is om zijn werk te kunnen doen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl