Kardinaal George Pell (in het midden, volledig in het zwart) komt aan bij de rechtbank, waar de belangstelling enorm is
NOS NieuwsAangepast

Van misbruik beschuldigde kardinaal voor Australische rechter

De Australische kardinaal George Pell is voor het eerst voor de rechter verschenen in Melbourne. Hij wordt ervan verdacht dat hij jaren geleden als bisschop meerdere kinderen heeft misbruikt. Pell spreekt alle beschuldigingen tegen.

Details over de verdenkingen tegen de 76-jarige kardinaal moeten nog bekend worden gemaakt, maar hij is de hoogste rooms-katholieke geestelijke tot nu toe die terechtstaat in verband met seksueel misbruik.

De eerste, korte, zitting in de zaak was helemaal gewijd aan formaliteiten en duurde maar acht minuten. Hoewel verdachten niet bij dit soort zittingen aanwezig hoeven te zijn, was Pell er wel.

Naam zuiveren

Daarmee gaf hij een signaal af, zegt correspondent Robert Portier. "Hij heeft eerder gezegd dat hij uitkeek naar het proces, omdat hij zijn naam wil zuiveren. Door naar de rechtbank te komen, gaf hij nogmaals aan hoe belangrijk hij dit vindt."

Door de status van Pell binnen de Rooms-Katholieke Kerk was de publieke belangstelling enorm. Bij het verlaten van de rechtszaal werd de geestelijke beschermd door meer dan tien politieagenten die hem door een haag van cameraploegen en journalisten moesten loodsen. Op de achtergrond lieten zijn aanhangers en tegenstanders luidkeels van zich horen.

Pell verlaat onder begeleiding de rechtbank

Pell geldt als de derde man van het Vaticaan, waar hij verantwoordelijk is voor de financiën. Door die positie behoort hij tot de inner circle van paus Franciscus.

"Voor de paus is dit een lastige situatie", zegt Portier. Pell is vanwege het proces vrijgesteld van zijn werk in het Vaticaan. "Hij mist voorlopig dus een belangrijke pion, maar tegelijkertijd is het voor het imago van de kerk beter om wat afstand te bewaren."

Veel tijd

Paus Franciscus hanteert een 'zero tolerance'-beleid ten aanzien van seksueel misbruik binnen de kerk, maar heeft niettemin Pell in 2014 in zijn hoge functie benoemd. Er waren toen al beschuldigingen dat Pell in zijn tijd als aartsbisschop van Melbourne en Sydney misbruikzaken van andere geestelijken had toegedekt. De paus wil niets zeggen over de rechtszaak tegen zijn rechterhand; hij wil de uitkomst van het proces in Australië afwachten.

De volgende zittingsdag waarbij Pell aanwezig zal zijn, is op 6 oktober. Dan wordt mogelijk meer duidelijk over de verdenkingen tegen hem. Over de afloop van de rechtszaak is nog weinig te zeggen, vertelt Portier. "Maar een ding is al wel duidelijk. Dit proces gaat heel veel tijd kosten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl