Kardinaal George Pell EPA

Dat de Australische kardinaal George Pell wordt beschuldigd van seksueel misbruik, brengt paus Franciscus opnieuw in moeilijkheden. "Dit is een grote klap", zegt Vaticaankenner Stijn Fens van Trouw in het NOS Radio 1 Journaal.

"Pell is in het Vaticaan aangesteld bij het secretariaat van de economie. Dat is een orgaan dat door de paus is ingesteld om transparanter te worden over de financiën van het Vaticaan", zegt Fens. "Hij is niet zomaar iemand. Het is de hoogstgeplaatste gezagsdrager binnen de kerk die wordt vervolgd voor misbruik."

Op de paus is al langer kritiek. "Er wordt gezegd dat hij veel mooie woorden en zero tolerance-beleid heeft richting misbruik, maar dat hij de kardinalen en bisschoppen die worden beschuldigd van misbruik gewoon laat zitten. De druk op de paus zal na dit nieuws alleen maar groter worden", denkt Fens.

En dat terwijl Franciscus de kardinaal hard nodig heeft. Fens: "Dat het Vaticaan transparanter wil worden, stuit op veel weerstand. Pell offeren zou een grote klap zijn voor dat beleid."

Paus Franciscus ANP

De verhalen over seksueel misbruik door Pell gaan al jaren rond. Het misbruik zou zijn gebeurd toen hij nog priester was in de Australische stad Ballarat. "Maar het kwam nooit tot een rechtszaak", zegt correspondent Robert Portier. "Dat hij nu alsnog voor de rechter moet komen, zal goed vallen in Australië. Dat betekent hopelijk dat wordt aangetoond wat er is gebeurd. Schuldig, of onschuldig."

Pell moest vorig jaar getuigen voor een onderzoekscommissie die zich bezighoudt met de omgang van de kerk richting slachtoffers van seksueel misbruik. Portier: "Hij trok toen het boetekleed aan en zei dat de kerk zich meer bezighield met het beschermen van hun naam dan met de slachtoffers."

De kardinaal heeft gezegd mee te willen werken met het onderzoek. Of dat ook allemaal gaat gebeuren, is de vraag. "Vorig jaar zeiden zijn artsen dat hij te zwak was om te reizen en toen getuigde hij via een videoverbinding", zegt Portier. "Veel mensen vragen zich af of hij nu niet weer met een list of een truc komt, waardoor hij niet hoeft af te reizen naar Melbourne."

STER reclame