De mobiele kliniek van FNF strijkt neer buiten de stad. Moeders met kinderen zoeken medische hulp.
NOS NieuwsAangepast

Op pad met artsen in Jemen: 'Voor veel kinderen dreigt direct levensgevaar'

In Jemen speelt zich een crisis af die de grootste humanitaire ramp van dit moment wordt genoemd. 22 miljoen mensen zijn afhankelijk van hulp, ruim de helft daarvan kinderen. Dat is het gevolg van drie jaar oorlog.

Ondervoeding is het grootste probleem, zegt Unicef. Door de oorlog is de import van voedsel vrijwel onmogelijk. Elke tien minuten sterft een kind aan honger of een ziekte. Internationale hulp is er nauwelijks, want organisaties komen het land moeilijk in. Jemenieten zijn dus vooral aangewezen op lokale organisaties.

Een rijdende kliniek

Het lukte NOS-correspondent Marcel van der Steen om het vrijwel hermetisch afgesloten land binnen te komen. Hij ging op pad met een mobiele kliniek van de organisatie FNF.

De oorlog is overal aanwezig in Jemen

"Hoewel de beste medische faciliteiten in havenstad Aden zijn, is het voor veel mensen die in de buurt wonen onmogelijk om naar de stad te komen. Zij hebben daar het geld en de middelen niet voor", vertelt Van der Steen. "Daarnaast is er in de stad ook niet voldoende capaciteit om iedereen op te vangen. De hulp moet dus naar de mensen toe." Dat gebeurt dus met een mobiele kliniek.

Takken tegen de brandende zon

Het busje is volgestopt met medicijnen, voedingsmiddelen en wat medische apparatuur. Zodra het aankomt op de bestemming wordt er een afdak met takken gemaakt tegen de brandende zon. Daaronder worden tafeltjes uitgeklapt en de spullen uitgeladen.

De opzet van de kliniek heeft iets weg van een spreekuur. Vooral moeders met jonge kinderen komen erop af. "Bij binnenkomst worden ze gecheckt", vertelt Van der Steen. "De klachten zijn vaak ernstig. Voor veel van de kinderen dreigt direct levensgevaar."

Er zijn kinderen die ziek zijn geworden door een gebrek aan schoon drinkwater. Ze hebben diarree, wat behandeling van de ondervoeding weer moeilijker maakt. "Met beperkte middelen proberen de artsen zoveel mogelijk te doen. Zo zijn er speciale pakjes voedsel met extra veel voedingsstoffen. Het is altijd afwachten of de behandeling aanslaat."

Dit is Amar van anderhalf. Hij lijdt aan ernstige acute ondervoeding en heeft last van diarree

Lokale hulpverleners doen wat ze kunnen, maar door de aanhoudende oorlog blijft de situatie in Jemen verslechteren. Wat niet helpt is dat twee partijen in het zuiden van het land ruziën over de haven van Aden.

"Het gevolg daarvan is dat hulpgoederen die per boot aankomen soms maandenlang staan opgeslagen", zegt Van der Steen. "Als ze eindelijk worden verspreid, zijn ze soms niet meer bruikbaar, of zelfs al over de datum. Terwijl hulp zo hard nodig is."

Bekijk hieronder hoe het zit met de oorlog in Jemen:

Het conflict in Jemen: hoe zit het?

Een andere bedreiging voor de Jemenieten is de naderende zomer. Vorige zomer verspreidde cholera zich razendsnel door het straatarme land. De cholerabacterie gedijt goed in warme omstandigheden.

In een aantal maanden tijd werden vorig jaar 600.000 mensen ziek, 2000 van hen overleefden het niet. Volgens het Internationale Rode Kruis was het "de grootste cholera-uitbraak in de hedendaagse geschiedenis".

Die crisis staat wellicht op het punt zich te herhalen. Er zijn na vorig jaar geen voorzorgsmaatregelen genomen. De door bombardementen verwoeste rioolstelsels, het gebrek aan schoon drinkwater en de vernietigde medische voorzieningen maken de Jemenieten nog altijd een kwetsbaar doelwit voor een nieuwe cholera-epidemie. Zij wachten met de vrees de de zomer af.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl