Vlaamse studente ging op onderzoek in Jemen: het was heel heftig
"Ze zijn gewend dat ik vreemde ideeën heb", zegt studente Katya Bohdan. De vraag was hoe haar docenten reageerden toen ze vertelde dat ze naar Jemen wilde voor haar afstudeerproject over de bloedige burgeroorlog die al jaren in het land woedt. "Ze hebben me gesteund", vertelt ze in het radioprogramma Nieuws en Co.
De Vlaamse student journalistiek wil correspondent in het Midden-Oosten worden. "Ik merkte dat er weinig media-aandacht was voor Jemen en ik begreep niet goed waarom." Dus besloot ze om zelf te gaan kijken.
Via een hulporganisatie kreeg ze contact met een fikser, een oud-journalist die nu buitenlandse media helpt met de weg te vinden in het door oorlog geteisterde land. "Hij heeft mij geholpen om in Jemen te komen. Hij heeft heel veel contacten. Dat maakte het makkelijker voor mij. Hij zorgde ook voor mijn veiligheid."
Zo kwam ze eind januari een week in Aden terecht. Vooraf hadden mensen tegen haar gezegd dat ze daar niets zou vinden, omdat de havenstad veilig was en beschermd wordt door de internationale coalitie onder leiding van Saudi-Arabië.
Niets was minder waar. Grote delen van de stad waren nog niet hersteld van zware bombardementen uit 2015. "Er is geen infrastructuur en overal ligt vuilnis, dat niet meer wordt opgehaald."
De meeste ziekenhuizen zijn dicht en ook de brandweer is opgeheven. "De stad ligt er heel zielig bij eigenlijk, heel verbijsterend om dat te zien."
Maar het zou nog erger worden. Een paar dagen nadat ze in Aden was aangekomen, sloeg de vlam in de pan. Opstandelingen die van Zuid-Jemen een eigen staat willen maken, raakten slaags met het regeringsleger van president Hadi.
Twee dagen moest ze schuilen voor de zware gevechten. "Buiten was het veel te gevaarlijk. We hoorden om ons heen constant bombardementen en beschietingen." Toch heeft ze zich in Aden niet onveilig gevoeld. Dat kwam pas na thuiskomst. "Nu ik erover nadenk, was het heel heftig en heel gevaarlijk."
Ze hoopt dat meer journalisten de reis wagen en dat er meer aandacht komt voor de situatie in het land. "Het is moeilijk, maar niet onmogelijk. Als je echt wilt, kom je er. Je bent zelfs welkom."
Bohdan heeft haar scriptie inmiddels ingeleverd. Welk cijfers ze heeft, weet ze nog niet. Dat hoort ze in juni.