Erdogan wil ook in buitenland campagne voeren

time icon Aangepast
EPA

De Turkse president Erdogan zegt dat hij tijdens de campagne voor de verkiezingen in juni ook Turken in het buitenland wil opzoeken.

"Ik zal in een sporthal met een capaciteit voor 10.000 tot 11.000 mensen een bijeenkomst van een internationale organisatie bijwonen en daar een toespraak houden voor mijn Turkse staatsburgers", zei hij in een interview met de Turkse zender NTV. "Het land zal ik nu niet noemen."

Verboden

De presidents- en parlementsverkiezingen in Turkije staan gepland op 24 juni. In Duitsland is het politici uit landen van buiten de EU verboden om minder dan drie maanden voor verkiezingen campagne te voeren. De Duitse regering laat weten dat er voor die datum ook geen bezoek van Erdogan op de agenda staat.

De Oostenrijkse bondskanselier Sebastian Kurz en premier Rutte zeiden vrijdag allebei dat ze het onwenselijk vinden als Turkse politici in hun land op campagne gaan. Rutte denkt dat campagnebezoeken van Turkse bewindslieden en leden van Erdogans AK-partij tot verstoring van de openbare orde kunnen leiden, net als vorig jaar maart.

Ook wil Rutte voorkomen dat er oneigenlijke druk wordt uitgeoefend op Turkse kiezers in Nederland. Bovendien wil hij geen externe conflicten importeren. "De campagne moet zich op Turkije richten."

Ömer Çelik
@omerrcelik
It is obvious that Austrian and Dutch PMs do not hinge upon democratic values while taking these decisions. They just send their greetings to anti-Turkish and racist political movements.
1 jaar geleden
Ömer Çelik
@omerrcelik
Austria and the Netherlands must act with common sense. Should the door to damaging democratic values opened once, it will never be closed. Through this door, populism sneaks in first, then racist politics take over and finally politics of hatred prevail.
1 jaar geleden

De Turkse minister van Europese Zaken Ömer Çelik veroordeelt de uitspraken van Kurz en Rutte op Twitter.

Hij vindt het ondemocratisch en hypocriet dat deze landen aan de ene kant "de meest fundamentele democratische rechten blokkeren" en aan de andere kant beweren dat er in Turkije negatieve ontwikkelingen zijn op het gebied van de democratie.

STER Reclame