Het konvooi van de Turkse minister Kaya werd vorig jaar tegengehouden in Rotterdam
NOS NieuwsAangepast

Bezoek Turkse politicus aan Nederland afgeblazen

Het bezoek van een Turkse politicus aan Nederland gaat niet door na diplomatiek overleg tussen de twee landen. Minister Blok van Buitenlandse Zaken bevestigt een bericht in het AD dat Nederland en Turkije samen tot de conclusie zijn gekomen dat een bezoek op dit moment onverstandig is. Volgens Blok is er de afgelopen dagen overleg geweest en is dat goed verlopen.

Het zou gaan om Fatma Sahin, lid van de AK-partij van president Erdogan en oud-minister. Ze zou zaterdag in een moskee in Deventer spreken op een bijeenkomst met vrouwen.

Landen blijven praten

Op de vraag waarom het bezoek onverstandig zou zijn, antwoordt Blok dat in de relatie tussen Nederland en Turkije het nodige is gebeurd. "We hebben allemaal gezien hoe hoog het vorig jaar is opgelopen." Een woordvoerder van het ministerie voegt eraan toe dat Nederland en Turkije met elkaar in gesprek blijven over onderwerpen die beide landen aangaan. "Dat gaat om bezoeken over en weer, maar ook over zaken als veiligheid en migratie."

De relatie tussen de twee landen staat al enige tijd onder druk. Vorig jaar verbood Nederland voor de Kamerverkiezingen in maart Turkse ministers hier campagne te voeren voor een Turks referendum. De Nederlandse ambassadeur werd daarop de toegang tot Turkije ontzegd.

Ambassadeur teruggetrokken

Begin vorige maand trok Nederland zijn ambassadeur officieel terug uit Turkije. Toenmalig minister Zijlstra zei toen dat de twee landen het niet eens zijn geworden over de manier waarop normalisatie van de betrekkingen moet plaatsvinden.

Blok voegt daar vandaag aan toe dat hij er serieus op zal ingaan zodra er signalen zijn dat er weer een normale verhouding kan komen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl