Cavusoglu spreekt tegen Turkse media
NOS NieuwsAangepast

Turkije stelt diplomatieke sancties in tegen Nederland

De Turkse regering neemt diplomatieke maatregelen tegen Nederland, nu de Nederlandse regering de Turkse minister van Familiezaken heeft tegengehouden in Rotterdam en haar collega van Buitenlandse Zaken de toegang tot Nederland heeft geweigerd.

De Nederlandse ambassade in Turkije en het consulaat in Istanbul zijn gesloten. Ook de woonhuizen van de Nederlandse consul en van de zaakgelastigde, die tijdelijk de ambassadeur vervangt, zijn gesloten. Officieel hebben de Turken de gebouwen gesloten "om veiligheidsredenen".

De Nederlandse ambassadeur is niet meer welkom in Turkije. De ambassadeur is op dit moment niet op zijn post in Ankara en "hem is gevraagd voorlopig niet terug te komen".

Diplomatieke rel

Het is de volgende stap in de diplomatieke rel over het voeren van campagne in Nederland voor een referendum dat in april in Turkije wordt gehouden. Dat gaat over de vraag of de president meer macht moet krijgen.

President Erdogan liet vanmiddag al weten dat het kabinetsbesluit om de landingsrechten van het toestel van zijn minister van Buitenlandse Zaken in te trekken, consequenties zal hebben.

De Nederlandse regering besloot om minister Cavusoglu buiten de deur te houden na moeizame onderhandelingen over de aanwezigheid van Turkse bewindslieden bij een campagnebijeenkomst in Rotterdam.

Na het inreisverbod voor minister Cavusoglu besloot de minister van Familiezaken die in Duitsland was voor dezelfde campagne over het referendum, per auto naar Rotterdam te gaan. Haar konvooi wordt nu tegengehouden in de buurt van het Turkse consulaat.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl