NOS NieuwsAangepast

Massale inval bij Porsche vanwege dieselschandaal

Bij Porsche in Zuid-Duitsland heeft de politie vanochtend verschillende invallen gedaan. Net als andere automakers zou ook de sportautofabrikant Porsche hebben gesjoemeld met dieselauto's door ze schoner voor te doen dan ze in werkelijkheid zijn.

De Duitse justitie heeft de invallen bij VW-dochter Porsche groots aangepakt, met de inzet van 33 officieren van justitie en 160 rechercheurs. De invallen waren op verschillende locaties in Beieren en Baden-Württemberg. Het onderzoek richt zich op meerdere werknemers van Porsche; onder hen zou volgens Duitse media ook een lid van de directie zijn. Ze worden verdacht van fraude en bedrog in reclames.

Audi-diesels bij Porsche

Het sjoemelschandaal begon eind 2015 met de bekentenis van Volkswagen. De grootste autobouwer ter wereld had miljoenen diesels zo geprogrammeerd dat ze tijdens de toelatingstest schoner leken.

Ook bij dochter Audi is gesjoemeld met diesel-motoren, die veel meer giftige uitlaatgassen en fijnstof uitstoten dan benzine-varianten. Audi leverde 6-cilinder dieselmotoren aan Porsche, voor onder meer de modellen Cayenne en Panamera.

Ook onder meer BMW, Mercedes en Peugeot worden verdacht van rommelen met de uitstootwaarden van diesels. Steeds meer Europese steden nemen maatregelen om dieselauto's te weren. In Duitsland keurde de hoogste rechter deze verboden onlangs goed. Onder meer Parijs en Madrid willen deze auto's helemaal verbieden.

Miljardenboetes

Volkswagen heeft in de Verenigde Staten inmiddels voor 25 miljard dollar aan schikkingen en boetes betaald. Ex-topman Schmidt van Volkswagen in de VS is tot zeven jaar cel veroordeeld.

In Europa is in twee landen een boete opgelegd aan Volkswagen. In Italië moet het concern vijf miljoen euro betalen en in Nederland bijna een half miljoen euro. Bezitters van een sjoemeldiesel hebben nog geen schadevergoeding ontvangen en de meeste auto's zijn nog niet aangepast.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl