NOS Nieuws

'Dieseldampen al na twee uur meetbaar in het bloed'

Het inademen van uitlaatgassen in een drukke straat leidt al binnen twee uur tot meetbare veranderingen in het bloed. Dat blijkt uit onderzoek van onder meer de Universiteit Maastricht. De veranderde bloedwaarden bewijzen dat verkeersuitstoot op korte termijn al gezondheidsrisico's met zich meebrengt.

De 24 proefpersonen liepen twee uur door de drukke Oxford Street in het centrum van Londen. In die straat rijden veel taxi's en bussen op diesel. De proefpersonen kregen elk een rugzak mee met sensoren en dataprocessors.

Na afloop werd gekeken naar de zogenoemde micro-RNA's van de deelnemers. Dat zijn deeltjes van het DNA die zich kunnen aanpassen aan de omgeving en bijvoorbeeld veranderingen van organen bij ziekte laten zien.

In het afgenomen bloed vonden de onderzoekers 54 micro-RNA's die samenhangen met een scala van gezondheidsproblemen, zoals longziekten, hart- en vaatziekten en Alzheimer.

Alledaagse omgeving

"Het is nu voor het eerst gemeten dat vieze lucht in een alledaagse omgeving ook op korte termijn iets met onze gezondheid doet", zegt een woordvoerder van de Universiteit Maastricht.

De resultaten verschilden per persoon. De onderzoekers herhalen nu dezelfde proef op zwaarder vervuilde plekken in Barcelona.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl