Thomas Steg (r) in Polen met een kardinaal in Krakau. Hij was daar voor een bezoek van paus Franciscus
NOS NieuwsAangepast

Belangrijkste lobbyist Volkswagen op non-actief om test uitlaatgassen

Volkswagen heeft zijn belangrijkste lobbyist op non-actief gesteld vanwege het uitlaatgasschandaal. De raad van bestuur heeft volgens een persverklaring het hoofd van de afdeling externe relaties en duurzaamheid Thomas Steg op eigen verzoek geschorst.

De lobbyist is de eerste werknemer in de top van het bedrijf die als gevolg van het schandaal op een zijspoor wordt gezet. De voormalige regeringswoordvoerder was binnen Volkswagen onder meer verantwoordelijk voor het onderhouden van de politieke contacten. Waarom juist Steg precies op non-actief is gesteld, is niet duidelijk.

'Kortetermijn-inhalatieonderzoek'

Volkswagen-topman Matthias Müller zegt dat het werk van de Europese Onderzoeksvereniging voor Milieu en Gezondheid in de Transportsector (EUGT) wordt onderzocht en dat dat de hoogste prioriteit heeft. Steg heeft volgens de autofabrikant aangegeven de volle verantwoordelijkheid te nemen voor zaken die fout zijn gegaan. "Ik respecteer zijn besluit", zegt Müller.

Volkswagen was een van de financiers van de EUGT, dat een "kortetermijn-inhalatieonderzoek" liet doen naar stikstofdioxide (NO2) bij gezonde mensen. Ook werden testen uitgevoerd op apen.

Stikstofdioxide is een van de schadelijke stoffen in uitlaatgassen. De testen werden uitgevoerd om aan te tonen dat de nieuwe dieselauto van Volkswagen minder vervuilend was dan oude modellen. De automaker bood zaterdag excuses aan voor die dierproeven.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl