NOS NieuwsAangepast

Volkswagen krijgt Nederlandse boete vanwege dieselschandaal

De Autoriteit Consument & Markt heeft Volkswagen een boete opgelegd vanwege het dieselschandaal. Het bedrijf moet een boete betalen van 450.000 euro vanwege het misleiden van consumenten. Het is de hoogste boete die de toezichthouder kan opleggen.

De Consumentenbond denkt dat de weg nu vrij is voor consumenten om een schadevergoeding van Volkswagen te eisen. De bond wil met Volkswagen om de tafel om te praten over een compensatieregeling.

In het najaar van 2015 moest Volkswagen toegeven dat het wereldwijd zo'n 11 miljoen auto's had verkocht met zogenoemde sjoemelsoftware. Die software zorgde ervoor dat de auto's bij de toelatingstest voldeden aan de uitstootnormen. Eenmaal op de weg wordt de software uitgeschakeld en stoten de auto's veel meer schadelijke stoffen uit.

"Consumenten hebben recht op betrouwbare informatie", stelt de Autoriteit Consument & Markt.

Amerikaanse klanten

Volgens de Consumentenbond is het voor individuele klanten moeilijk om compensatie af te dwingen. "Volkswagen houdt zich al jaren van de domme en beweert in Europa niets verkeerd te hebben gedaan", aldus Bart Combée van de Consumentenbond. Volgens hem kan Volkswagen dat nu niet meer volhouden. "Wij willen Volkswagen weer aan tafel krijgen om te praten over een brede compensatieregeling voor Europese consumenten."

Volkswagen heeft voor Amerikaanse klanten 15 miljard dollar uitgetrokken voor compensatie. Van financiële compensatie voor Europese klanten is vooralsnog nog geen sprake. Wel beloofde Volkswagen Europese eigenaren van een sjoemeldiesel 2 jaar extra garantie te bieden.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl