Macron met witte wijn, Merkel met een pul bier en May met een rood wijntje
NOS NieuwsAangepast

Helemaal geen vin, schnapps of pintje is gezonder, hoe reageert Europa?

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

  • Tomas Riemens

    redacteur Online

De uitkomsten van een Brits onderzoek naar het schadelijke effect van alcohol op de gezondheid, haalden vandaag niet alleen in Nederland het nieuws. Ook in andere Europese landen was er aandacht voor. Zo wezen de Britten naar de gewoonte wine o'clock en werd in Frankrijk de voorliefde van president Macron voor wijn aangehaald.

In het onderzoek vergeleken wetenschappers van de universiteit van Cambridge het drankgebruik in verschillende landen. Ze zetten 83 studies uit 19 landen naast elkaar. Een van de conclusies is dat zelfs mensen die maar één glas alcohol per dag drinken, al een groter risico lopen eerder te overlijden.

"Een serieuze wake-up call voor veel landen", noemde Jeremy Pearson van de Britse Hartstichting de bevindingen. Want het Nederlandse advies voor alcoholgebruik mag dan vrij streng zijn, in veel andere Europese landen is dat anders.

Bekijk hier hoe het zit met het alcoholgebruik in andere landen:

'Als we hier al dronken mensen zien, zijn het bijna altijd Britten'

De Gezondheidsraad raadde Nederlanders al aan niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken. Maar in Vlaanderen werd de richtlijn in 2016 verlaagd naar tien consumpties per week. Dat terwijl uit het Britse onderzoek blijkt dat je zes maanden korter leeft als je meer dan tien glazen alcohol per week drinkt.

In België is er dan ook veel belangstelling voor het onderzoek van de universiteit van Cambridge, zegt correspondent Bert van Slooten. Kranten, nieuwssites en praatprogramma's: allemaal besteden ze aandacht aan de impact van alcohol op de gezondheid. En dat op een dag waarop veel Belgen graag op café gaan.

Tegen de krant De Standaard zegt toxicoloog Jan Tytgat van de universiteit in Leuven dat de Vlaamse richtlijn best wat strenger zou mogen. "Die mag gerust naar zeven glazen per week of minder. Zo zullen we nog bewuster omgaan met onze alcoholconsumptie. Wie bijna niet drinkt en af en toe een glaasje drinkt op een feest, kan zeker lang leven."

Ook in Duitsland gaan stemmen op om het advies voor alcoholgebruik aan te passen. Op dit moment wordt voor mannen een hoeveelheid van 140 gram alcohol per week beschouwd als tolerierbar. Dat zijn ongeveer twee glazen per dag. Voor vrouwen is de richtlijn 70 gram, een glas per dag.

Volgens het Robert Koch-instituut, de Duitse tegenhanger van het RIVM, kan het Britse onderzoek als prikkel dienen om de adviezen nog eens te bekijken en mogelijk aan te passen. Vorige maand riep ook verslavingsinstituut DHS de politiek op maatregelen te nemen tegen overmatig alcoholgebruik.

Uit cijfers blijkt dat Duitsers nog steeds relatief veel drinken. Ook alcoholisme is er nog een groot probleem. Verslavingsdeskundige Derik Hermann vindt de bevindingen van de Britse wetenschappers van de universiteit van Cambridge dan ook niet verrassend. "Er is de laatste jaren eigenlijk weinig veranderd op dit gebied", zegt hij tegen Deutschlandfunk.

Ik drink zelf iedere middag en avond een glas wijn.

De Franse president Macron

Franse media vragen zich af of strengere richtlijnen iets uitrichten. In Frankrijk is het advies nu zo'n tien glazen alcohol per week. Maar of de Fransen zich daaraan houden, valt te bezien, schrijft de Franse editie van de Huffington Post.

President Macron erkende vorige maand dat steeds meer jongeren zich bezatten met bier en sterke drank. Maar een goed glas wijn kan geen kwaad, zei het staatshoofd. "Ik drink zelf iedere middag en avond een glas wijn." Dat komt dus al neer op zo'n veertien glazen per week.

Britse gewoonten

Ook de Britten leggen de meeste adviezen naast zich neer, concluderen Britse media. Het advies is maximaal vijf pints, ofwel halve liters, per week. "Maar veel Britten drinken het dubbele en Britse mannen zelfs het driedubbele", zegt correspondent Tim de Wit.

Vorige week nog waarschuwde de Britse stichting tegen leverziekten dat de gewoonte van wine o' clock onder vrouwen van middelbare leeftijd heeft geleid tot een enorme toename van leverziekten bij deze groep.

Tegelijkertijd blijkt uit een onderzoek van vorige maand dat Britse millenials juist minder alcohol drinken dan hun ouders. "We zijn een land vol Eddies en Saffies", verwijst The Telegraph naar de BBC-serie Absolutely Fabulous, over een losbandige moeder en haar verantwoordelijke dochter.

Je denkt bij Spanje al snel aan fiësta's en flessen wijn.

Correspondent Rop Zoutberg

In Spanje was er nauwelijks aandacht voor het Britse onderzoek. In het Mediterraanse land ligt het advies op maximaal 20 glazen per week. Maar het idee dat Spanjaarden veel drinken, klopt niet, zegt correspondent Rop Zoutberg. "Je denkt bij Spanje al snel aan fiësta's en flessen wijn. Maar uit onderzoek blijkt dat hier minder wordt gedronken dan in Noord-Europese landen."

Toch zijn er ook in Spanje problemen met jongeren die zich klem zuipen. "In veel steden en dorpen zijn de kroegen duur en wordt dus op straat gedronken. Dat leidt tot overlast en andere problemen."

Maar over het algemeen drinkt de Spanjaard minder dan veel andere Europeanen. Dat beeld wordt ook wel bevestigd als je op straat kijkt in Spaanse steden, zegt Zoutberg. "De meeste mensen die dronken langslopen, zijn toeristen."

Beter niet drinken

Of de adviezen voor alcoholgebruik in deze landen ook echt worden aangepast na deze studie, moet blijken. Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid gaat in Nederland in ieder geval geen maatregelen nemen om het drinken van alcohol te ontmoedigen. Maar de wetenschappers zijn duidelijk: als je gezond wil leven, kun je beter helemaal niet drinken.

Laat jij vanavond je biertje of wijntje staan nu je dit allemaal weet?

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl