NOS NieuwsAangepast

'Een glas alcohol per dag is eigenlijk al te veel'

Wie meer dan één glas alcohol per dag drinkt, loopt het risico eerder te overlijden. Minder dan één glas per dag of helemaal niet drinken is het beste voor de gezondheid. Dit blijkt uit een groot wetenschappelijk onderzoek dat is gepubliceerd in het Britse medische tijdschrift The Lancet. Op basis van het onderzoek blijkt dat in veel landen de adviezen over alcoholgebruik niet streng genoeg zijn.

Het onderzoek combineerde 83 studies die werden uitgevoerd in negentien landen. In totaal is het alcoholgebruik van zo'n 600.000 mensen geanalyseerd. Bij de zwaardere drinkers zagen de wetenschappers een hoger risico op een beroerte en hartfalen.

Volgens het Voedingscentrum bevat een standaardglas zo'n 10 gram alcohol. Tot vijf dagen glazen alcohol per week is er nauwelijks schade, aldus de wetenschappers.

Belangrijkste conclusie van het onderzoek is volgens de onderzoekers dat wanneer mensen van 40 jaar die zo'n 200 gram alcohol per week binnenkrijgen (zo'n drie glazen per dag) teruggaan naar 100 gram per week of minder (1,5 glas per dag), ze gemiddeld één tot twee jaar langer leven.

'Maximaal één glas per dag'

De wetenschappers adviseren alcoholgebruik te verminderen tot maximaal één glas per dag om het risico op vroegtijdig overlijden te verkleinen. "Dit is een serieuze wake-up call voor veel landen", zegt Jeremy Pearson namens de Britse Hartstichting tegen persbureau AP.

In Nederland adviseert de Gezondheidsraad sinds 2015 al niet meer dan één glas alcohol per dag te drinken. In landen als de Verenigde Staten, Canada en Zweden geldt een advies van maximaal veertien glazen per week. In Spanje en Roemenië zijn dat zelfs twintig glazen.

Staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid noemt het advies van de Gezondheidsraad "respectabel". Hij gaat geen maatregelen nemen om het drinken van alcohol verder te ontmoedigen. "Aan één glas per dag hebben wij volgens mij in Nederland onze handen al vol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl