AFP
NOS NieuwsAangepast

Ontslagen FBI-directeur noemt Trump onethische maffiabaas

Voormalig FBI-directeur James Comey haalt in zijn memoires hard uit naar president Trump, die hem vorig jaar ontsloeg. Delen van het boek, dat binnenkort verschijnt, zijn via Amerikaanse media naar buiten gekomen.

Comey omschrijft zijn voormalige baas als een onethisch persoon die losjes met de waarheid omgaat. Trump zou zich gedragen als een maffiabaas die bewust het grijze gebied opzoekt tussen wetshandhaving en politiek. "Het presidentschap van Trump is een bedreiging voor wat goed is aan deze natie", schrijft Comey, die de regering-Trump een onbedwingbare bosbrand noemt.

Trump ontsloeg Comey in mei als directeur van de inlichtingendienst. Volgens Comey was de reden dat hij weigerde een onderzoek naar Trumps veiligheidsadviseur Michael Flynn te staken. Trump spreekt dat tegen en zegt dat hij Comey ontsloeg omdat die zijn werk niet goed deed. Ook noemde hij Comey een ijdeltuit en een leugenaar.

'Lying Comey'

Het boek van Comey komt volgende week uit in de Verenigde Staten. Het komt op een ongunstig moment voor het Witte Huis, nu Trump opnieuw onder het vergrootglas ligt van de FBI. Vorige week deed de dienst een inval bij de advocaat van de president.

Het ongunstige beeld dat Comey schetst van Trump en zijn presidentschap schiet sommige Republikeinen in het verkeerde keelgat. Zij hebben de website lyingcomey.com opgericht om de voormalige FBI-baas aan te merken als leugenaar.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl