James Comey tijdens de hoorzitting in het Amerikaanse Congres
NOS NieuwsAangepast

Trump ontslaat FBI-directeur James Comey

De Amerikaanse president Trump heeft FBI-directeur James Comey op staande voet ontslagen. In een verklaring zegt het Witte Huis dat het ontslag volgde op een advies van minister van Justitie Jeff Sessions en zijn plaatsvervanger.

Volgens Trump markeert het ontslag van Comey "een nieuw begin van het kroonjuweel van de wetshandhaving". Het ontslag is volgens hem bedoeld om het vertrouwen in de FBI te herstellen.

Onderzoek naar Clintons e-mails

De top van het ministerie van Justitie stuurde aan op het ontslag van Comey vanwege zijn rol in het onderzoek naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton.

Clinton had als minister van Buitenlandse Zaken e-mails verstuurd vanaf een privé-adres. Na onderzoek concludeerde Comey afgelopen zomer dat Clinton en haar staf buitengewoon onzorgvuldig waren geweest, maar geen strafbare feiten hadden gepleegd. De Democratische presidentskandidaat hoefde dus niet te worden vervolgd.

Met die bekendmaking ging Comey zijn boekje te buiten, zegt plaatsvervangend minister van Justitie Rosenstein nu. "De FBI-directeur kan en mag niet op de stoel gaan zitten van het Openbaar Ministerie en zo de leiding nemen over het ministerie van Justitie", schrijft hij in een memo aan minister Sessions.

Context

Volgens correspondent Wouter Zwart is de werkelijke reden van het ontslag niet helemaal duidelijk. "Het is gevaarlijk om daarnaar te gissen, maar je kunt dit ontslag wel in de context van de afgelopen maanden plaatsen. De aankondiging van de heropening van het onderzoek naar het mailverkeer van Clinton en het onderzoek naar de contacten tussen Rusland en Trumps campagneteam maakten Comey controversieel."

Comey leidde het onderzoek naar de Russische inmenging bij de presidentsverkiezingen van vorig jaar. Leden van het campagneteam van Trump zouden contacten hebben gehad met Rusland.

Grap

Comey hoorde volgens Amerikaanse media op een besloten bijeenkomst met medewerkers in Los Angeles van zijn ontslag. Hij gaf een toespraak toen het nieuws via flashes op tv-schermen achter hem verscheen. Comey zou daarop hebben gelachen en hebben gezegd dat hij het een goede grap vond.

Medewerkers leidden hem vervolgens naar een kantoortje waar hij de bevestiging kreeg van zijn ontslag. Kort daarna werd zijn ontslagbrief bezorgd op het FBI-hoofdkantoor in Washington.

Wie Comey gaat opvolgen, is nog niet bekend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl