Hillary Clinton tijdens het interview in New York
NOS NieuwsAangepast

Clinton: verloren door FBI, Russische hackers en seksisme

Hillary Clinton en de Amerikaanse president Donald Trump blijven ruziën over de verkiezingsuitslag van november. Clinton neemt naar eigen zeggen weliswaar de verantwoordelijkheid op zich, maar wijst ook met de beschuldigende vinger naar Rusland, seksisme en de FBI.

"Als de verkiezingen op 27 oktober waren geweest, dan was ik nu jullie president", zei Clinton tijdens een lunch van ngo Woman for Women in New York. Op 28 oktober, amper twee weken voor de verkiezingsdag, maakte FBI-directeur James Comey bekend dat het onderzoek naar haar e-mails werd heropend.

Clinton en Trump blijven ruziën

Gecombineerd met de WikiLeaks-onthullingen - volgens Clinton het werk van Russische hackers - heeft het "twijfel gezaaid bij mensen die van plan waren op mij te stemmen en heeft het ze afgeschrikt." De FBI concludeerde enkele dagen voor de verkiezingen dat kamp-Clinton niets strafbaars had gedaan.

Trump benadrukt op Twitter nog eens dat hij het daarmee oneens is. Comey was volgens hem juist een geschenk uit de hemel voor zijn opponent. "In het feit dat hij haar een vrijbrief gaf voor veel slechte daden", twittert hij.

Clinton gaf tijdens het interview in New York toe dat ze "geen perfecte" campagne heeft gevoerd. Ze herbeleeft het "pijnlijke" proces nu ze er een boek over schrijft. Een CNN-journalist vroeg haar of seksisme een rol speelde bij haar verlies van Trump. "Ik denk het wel", antwoordde Clinton.

Ook denkt ze dat Rusland de interne e-mails van haar campagne heeft gehackt. Deze zouden bewust vlak voor de verkiezingen zijn doorgespeeld aan de klokkenluiderswebsite. "Hij (Poetin, red.) heeft zich zeker bemoeid met onze verkiezing. En het is duidelijk dat hij dat deed om mij te schaden."

De Amerikaanse inlichtingendiensten onderzoeken welke rol Rusland heeft gespeeld bij de winst van Trump. De veiligheidsdiensten beweren dat het land heeft geprobeerd de verkiezingen te beïnvloeden, maar harde bewijzen zijn er niet.

Ook op de beschuldiging over rol van de Russen reageerde Trump op Twitter: "Het Trump/Rusland verhaal is alleen maar een excuus dat de Democraten gebruiken om hun nederlaag goed te praten."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl