Trump en Comey ontmoeten elkaar enkele dagen na de inauguratie
NOS NieuwsAangepast

Democraten furieus over ontslag FBI-chef en vermoeden doofpot

De Democraten in de VS hebben met verbijstering gereageerd op het ontslag van FBI-directeur Comey. Hij is door president Trump ontslagen, volgens het Witte Huis om het vertrouwen in de FBI te herstellen. Comey leidde onder meer het onderzoek naar de contacten van het campagneteam van Trump met Rusland.

"Dit nieuws is hier ingeslagen als een bom", zegt correspondent Wouter Zwart. "De Democraten schreeuwen moord en brand en zeggen dat Trump ernstig misbruik maakt van zijn machtspositie. De president probeert het lopende onderzoek te dwarsbomen, vinden ze."

Doofpot

De leider van de Democraten in de Senaat, Chuck Schumer, spreekt van een "zeer grote fout" van Trump. Hij vindt dat er nu een echt onafhankelijk onderzoek moet komen naar de Russische bemoeienis met de Amerikaanse verkiezingen.

"Als er geen speciale aanklager wordt benoemd, dan zal iedereen terecht vermoeden dat Comey's ontslag deel uitmaakt van een doofpotaffaire", zei Schumer. Hij wees er verder op dat Comey is ontslagen op voordracht van minister van Justitie Sessions, terwijl die eerder had gezegd dat hij zich niet zou bemoeien met het onderzoek naar de Russische inmenging.

Democraten verbijsterd over ontslag FBI-directeur Comey

Nixonian

Verschillende Democraten maken een vergelijking met president Nixon, die in 1973 de leider van het onderzoek naar het Watergate-schandaal ontsloeg. "This is nothing less than Nixonian", zei senator Patrick Leahy, die sinds 1975 in de senaat zit.

Overigens was de leider van het Watergate-onderzoek geen FBI-directeur, maar een speciaal aangestelde aanklager. Eén keer eerder werd een FBI-directeur ontslagen; dat was in 1993, door president Clinton.

Terugblik op Watergate-affaire

Bij de Republikeinen zijn de reacties op het ontslag van Comey verdeeld. Sommigen vinden het geen slecht idee dat er een nieuwe FBI-directeur komt, maar anderen vinden het wegsturen van Comey onverstandig.

Zo spreekt senator Richard Burr van een verlies voor de FBI en heel de VS. De eveneens Republikeinse senator McCain noemt Comey "een man van eer en integriteit". Hij herhaalde zijn pleidooi voor een speciale Congrescommissie die onderzoek moet doen naar de Russische inmenging in de Amerikaanse verkiezingen.

Er zijn ook Republikeinen die de Democraten hypocrisie verwijten. Zij wijzen erop dat hun politieke tegenstanders vorig jaar nog luidkeels riepen om het ontslag van Comey, nadat die twee weken voor verkiezingsdag het onderzoek naar Hillary Clintons e-mails had heropend.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl