De Democraat Adam Schiff reageert op de actie van de Republikeinse voorzitter van de inlichtingencommissie, Devin Nunes
NOS NieuwsAangepast

Spanningen onderzoek naar banden Trump-Rusland lopen op

De Republikeinse voorzitter van de inlichtingencommissie van het Huis van Afgevaardigden, Devin Nunes, heeft informatie gedeeld met het Witte Huis zonder de Democraten in de commissie te informeren.

De Democratische vicevoorzitter, Adam Shiff, zegt naar aanleiding hiervan dat hij ernstig betwijfelt of de commissie zijn werk nog wel kan doen. De commissie is bezig met een onderzoek naar een beladen kwestie: mogelijke contacten tussen het campagneteam van Donald Trump en Rusland tijdens de verkiezingscampagne. Shiff roept nu op tot een onderzoek dat zou moeten worden geleid door oud-politici van beide partijen.

Nunes stelde ook zonder overleg met Schiff journalisten op de hoogte. Hij zei dat privé-communicatie van Trumps transitieteam, dat zijn presidentschap voorbereidde, "bij toeval" is onderschept door de inlichtingendiensten en daarna "wijd verspreid" is.

Nunes zei dat de onderscheppingen, in november, december en januari, niet illegaal waren, maar suggereerde dat de informatie om politieke redenen werd verspreid. Hij zei dat hij bezorgd is over de omgang met de informatie door functionarissen van de aftredende regering-Obama. Hij liet in het midden of gesprekken van Trump zelf zijn onderschept.

Informatie over Amerikanen kan bij toeval worden onderschept bij het afluisteren van buitenlandse spionnen.

Twijfel zaaien

Direct nadat Nunes journalisten had ingelicht over zijn bevindingen, gaf Trumps woordvoerder Sean Spicer er een persconferentie over. Trump "waardeert" het werk van Nunes en voelt zich door diens bevindingen "enigszins gezuiverd".

Daarmee doelt Trump op de verklaringen van FBI-directeur James Comey, die maandag bevestigde dat ook zijn dienst onderzoek doet naar de banden van Trumps campagneteam met Rusland en die Trumps bewering verwierp dat Obama hem heeft laten afluisteren.

Nunes, die zelf deel uitmaakte van Trumps transitieteam, lijkt met zijn actie twijfel te willen zaaien over de beweringen van Coney en te willen suggereren dat er toch iets mis is met de manier waarop de regering-Obama met inlichtingeninformatie over Trump omging.

Verbijstering

Democraten reageren met verbijstering op Nunes' optreden. Het Democratische Congreslid Jackie Speier noemt Nunes 'onthulling' "een massa-afleidingswapen", dat de aandacht moet afleiden van de beschuldigingen over samenwerking van Trumps campagneteam met de Russen.

Vicevoorzitter Schiff van de inlichtingencommissie zegt dat Nunes moet beslissen of hij een geloofwaardig onderzoek wil leiden, of mee wil doen aan een campagne van het Witte Huis.

Hij suggereert dat de Democraten mogelijk uit de inlichtingencommissie stappen en benadrukt dat Nunes' beweringen helemaal niet bewijzen dat Obama Trump heeft laten afluisteren, terwijl de aanwijzingen voor banden tussen Trump en Rusland "meer dan indirect" zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl