Donald Trump en zijn vroegere campagneleider Paul Manafort
NOS Nieuws

'Ex-campagnechef Trump werkte heimelijk in belang van Poetin'

Paul Manafort, die vorig jaar de verkiezingscampagne van Donald Trump leidde, ontwierp voorheen heimelijk strategieën ten gunste van de Russische president Poetin. Dat meldt het Amerikaanse persbureau AP, op basis van zakelijke documenten en interviews met mensen die betrokken waren bij de betaling van Manafort voor diens pro-Russische inspanningen.

De berichtgeving van AP strookt niet met eerdere verzekeringen van de regering Trump en van Manafort zelf, dat hij nooit in zijn loopbaan Russische belangen heeft gediend. Manafort werkte vorig jaar van maart tot augustus voor de Trump-campagne. Hij moest opstappen toen bleek dat hij jarenlang lobbyist was geweest voor de pro-Russische regering van de toenmalige president van Oekraïne, Viktor Janoekovitsj. Hij had dat altijd verzwegen

Amerikanen die zich inzetten voor buitenlandse politici of politieke partijen, zijn verplicht dat bij Justitie te melden.

Miljardair

Na de Oekraïense connectie zou hij zich tussen 2005 en 2009 direct hebben ingespannen voor de regering-Poetin. Plannen om de politiek, de zakelijke contacten en de berichtgeving in de VS en Europa te beïnvloeden ten gunste van Poetin legde hij in 2005 voor aan een Russische miljardair, tevens vertrouweling van Poetin.

Hij ging in de navolgende jaren aan de slag, volgens AP tegen betaling van zo'n tien miljoen dollar per jaar.

De onthulling komt op een moment dat er in de VS drie onderzoeken worden uitgevoerd naar mogelijke contacten tussen het team van Trump en de Russen om het verloop van de campagne te beïnvloeden. Manafort noemt de onderzoeken politiek geïnspireerd. Hij erkent dat hij voor de Russische miljardair heeft gewerkt, maar zou uitsluitend diens zakelijke belangen hebben behartigd.

Geheime betaling

Ook de BBC komt vandaag met een onthulling die Paul Manafort verder kan schaden. Volgens een Oekraïense parlementariër ontving Manafort in 2009 in het geheim 750.000 dollar van de pro-Russische partij van oud-president Janoekovitsj. Manafort spreekt die aantijging tegen.

Volgens de Oekraïense parlementariër zijn er documenten gevonden in het vroegere kantoor van Manafort in Oekraïne, die aantonen dat het geld aan de Amerikaan is betaald. Het is nog onduidelijk of de papieren echt zijn.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl