FBI-directeur James Comey
Aangepast

FBI onderzoekt banden campagneteam Trump en Rusland

Er is geen enkel bewijs dat voormalig president Barack Obama de telefoons van Donald Trump heeft laten afluisteren. Dit zei de directeur van de FBI, James Comey, vandaag tijdens de eerste openbare hoorzitting van het Amerikaanse Congres over mogelijke Russische inmenging in de presidentsverkiezingen.

Tweets

Over de tweets van president Donald Trump van ruim twee weken geleden waarin hij Obama beschuldigde van afluisteren zei Comey: ''Ik heb geen enkele informatie die deze tweets ondersteunt." Ook het ministerie van Justitie beschikt volgens hem niet over informatie die de bewering van Trump op enigerlei wijze ondersteunt.

En er is ook niet aan een Britse dienst gevraagd om Trump af te luisteren, zei NSA-directeur Rogers. Vorige week deed het verhaal de ronde dat de Britse dienst GCHQ Trump zou hebben afgeluisterd.

De directeur van de FBI maakte ook bekend dat zijn dienst formeel onderzoek doet naar de Russische rol bij de Amerikaanse verkiezingen. Het is voor het eerst dat de FBI dit officieel bevestigt. Normaal gesproken doet de dienst geen uitspraken over lopende onderzoeken.

Comey zei dat hij in dit geval toestemming had gekregen van het ministerie van Justitie om dat wel te doen, gezien de extreme publieke belangstelling voor de zaak.

"Onderdeel van dit onderzoek is ook de vermeende relatie tussen medewerkers van het campagneteam van Trump en de Russische overheid. Dit houdt ook in dat er wordt gekeken of er sprake is van een misdrijf."

Volgens Comey loopt het onderzoek sinds vorig jaar juli, dus al een paar maanden voor de verkiezingen. Een van de vragen die op tafel liggen is of het team-Trump, in de aanloop naar de verkiezingen, in contact stond met Russische overheidsfunctionarissen.

Geen bewijs dat Obama Trump liet afluisteren

Trump begon de ochtend met een paar felle tweets op zijn persoonlijke account. "De Democraten hebben dat verhaal over Rusland verzonnen en verspreid als een excuus voor hun waardeloze campagne", zei Trump.

Ook de inlichtingendiensten kregen er opnieuw van langs. De president riep het Congres op juist onderzoek te doen naar het lekken van geheime informatie naar de media. Dat is volgens Trump het "echte verhaal".

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl