Reuters
NOS NieuwsAangepast

Rusland verwerpt bericht over contacten met campagneteam Trump

Het Kremlin verwerpt berichten in de Amerikaanse pers over contacten van het campagneteam van Trump met leden van de Russische geheime dienst. Woordvoerder Peskov van het Kremlin zegt dat een artikel daarover in The New York Times, die er met CNN over berichtte, niet op feiten gebaseerd is.

De krant citeert voormalige en huidige overheidsfunctionarissen. Het stuk maakt melding van onderschepte telefoongesprekken tussen leden van Trumps campagneteam en andere partners van Trump en hoge functionarissen in de Russische geheime dienst.

Die gesprekken vonden volgens de krant vorig jaar plaats, toen president Obama nog aan de macht was.

"Laten we niet vertrouwen op anonieme bronnen", zei Peskov tegen verslaggevers, erop wijzend dat The New York Times geen namen noemt van zijn bronnen.

EPA
Perschef Dmitri Peskov van president Poetin

Peskov reageerde kortaf op de verklaring van het Witte Huis van gisteren, waarin stond dat president Trump ervan uitgaat dat Rusland de Krim teruggeeft aan Oekraïne. "Territoriale kwesties bespreken we niet met buitenlandse partners", zei Peskov.

Ook woordvoerder Zacharova van het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken liet daar geen twijfel over bestaan. Ze zei dat Rusland geen grondgebied teruggeeft. De Krim is Russisch grondgebied, verklaarde ze.

Rusland annexeerde de Krim in 2014, wat leidde tot sancties van de Europese Unie en de Verenigde Staten.

Raketten

Peskov sprak ook tegen dat Rusland het verdrag schendt over raketten voor de middellange afstand. De regering-Obama had al geconstateerd dat het INF-verdrag uit 1987 daarover geschonden was, met het testen van nieuwe raketten.

The New York Times schreef gisteren op basis van Amerikaanse regeringsmedewerkers dat twee Russische bataljons inmiddels met de raket zijn uitgerust.

Peskov zei daarover dat Rusland zich altijd gehouden heeft en zich zal houden aan de internationale verplichtingen, zo ook aan dit verdrag. Hij zei verder dat geen enkel land Rusland heeft beschuldigd van het niet naleven van het verdrag.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl