FBI-directeur James Comey in het Congres
NOS Nieuws

FBI-directeur verdedigt heropenen onderzoek e-mails Clinton

FBI-directeur James Comey heeft zich in een hoorzitting in het Amerikaanse Congres fel verdedigd over de heropening van het onderzoek naar het e-mailverkeer van Hillary Clinton.

Vlak voor de presidentsverkiezingen maakte Comey bekend dat het onderzoek naar de e-mails van de Democratische presidentskandidaat zou worden heropend. Democraten verweten hem dat hij daarmee Clinton wilde beschadigen.

Het idee dat hij de uitkomst van de presidentsverkiezingen heeft beïnvloed, maakt hem "licht misselijk", zei hij vandaag in het Congres. Maar hij vond dat hij het moest doen. Het zou volgens hem "rampzalig" zijn geweest als hij niet had verteld dat er nieuwe informatie over de e-mails was. Dat hoorde het Congres te weten, beargumenteerde Comey.

Schade

Clinton had als minister van Buitenlandse Zaken e-mails verstuurd vanaf een privé-adres. Onderzoekers concludeerden dat ze onzorgvuldig was geweest, maar geen strafbare feiten had gepleegd.

FBI-directeur Comey, een Republikein, heropende het onderzoek omdat er nieuwe e-mails werden gevonden waaruit mogelijk duidelijk werd waarom Clinton als minister een privé-server gebruikte. Enkele dagen later concludeerde de FBI dat het nieuwe materiaal niets veranderde en dat Clinton niet zou worden vervolgd. De schade was toen al aangericht, meenden veel Democraten.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl