NOS NieuwsAangepast

Beau zwijgt niet over Gosschalk en verscheurt advocatenbrief op tv

Voormalig castingdirecteur Job Gosschalk van Kemna heeft in de jaren negentig aan Beau van Erven Dorens voorgesteld dat hij naaktfoto's van hem zou verkopen in Duitsland. Dat vertelde de presentator in zijn eigen programma RTL Boulevard.

Van Erven Dorens zegt dat hij zich daardoor ook extra betrokken voelt bij de acteurs die sinds november hun verhaal hebben gedaan bij RTL en dat hij hen wil steunen. Hij werkte mee aan een artikel in Nieuwe Revu dat gisteren verscheen over het castingbureau.

Vlak voor de uitzending kreeg Van Erven Dorens een brief van de advocaat van Kemna Casting, Christiaan Alberdingk Thijm, die hem sommeerde om niet over het artikel te praten. In Nieuwe Revu zegt hij dat hij verbaasd is over de gang van zaken in de Nederlandse #metoo-affaire. Ook zegt hij dat het bureau in Amerika niet meer zou bestaan na zo'n schandaal en dat Gosschalk in de gevangenis zou zitten.

Jezus, al die tijd, dertig jaar lang, heeft dit roofdier daaraan gewerkt.

Beau van Erven Dorens

Nu Kemna nog bestaat en iedereen elkaar de hand boven het hoofd lijkt te houden, zegt Van Erven Dorens: "Dat geloof je toch niet, dan interesseert het je toch geen reet wat er allemaal gebeurd is. Kijk en deze hele brief van jou, Christiaan Alberdingk Thijm, hier...", waarop hij de brief van de advocaat van Kemna verscheurt. "Lik m'n reet."

"In 1994 heb ook ik tegenover hem gestaan. Toen heeft hij gezegd: 'Beau, misschien is het wel een goed idee als jij je broek uittrekt, want dan kan ik die foto's in Duitsland verkopen.' Dus dat heeft altijd in mijn achterhoofd gezeten. 'En hier is een map met allemaal mensen die je voor zijn gegaan.' En toen liet hij foto's zien van allemaal mannen met harde penissen etcetera."

Van Erven Dorens zei dat hij er tot twee keer toe over heeft geschreven, met naam en toenaam, in 1996 en drie jaar geleden. "Dus toen dit naar buiten kwam dacht ik: jezus, al die tijd, dertig jaar lang, heeft dit roofdier daaraan gewerkt."

"Ik vind het erg dat er niemand opstaat, geen groot acteur, die zegt dat dit moet veranderen."

Anonieme acteur

In de uitzending vertelt een acteur, anoniem, dat hij had gehoopt dat er een kentering zou komen toen de verhalen in november naar buiten kwamen en dat producenten zouden inzien dat het zo niet langer door kon gaan. "Ik moet zeggen dat ik van Job geen nachtelijke, ranzige of dreigende berichtjes meer krijg, maar de hele boycot rond mijn persoon, dus dat je, hoewel je een geschoold acteur bent, nooit meer auditie mag doen, dat is nog steeds van kracht", zegt de acteur. Hij noemt het ongelooflijk dat dezelfde mensen van Kemna het nog steeds voor het zeggen hebben en dat producenten met hen blijven werken.

Arie Boomsma

Eerder deze week vertelde presentator Arie Boomsma in het blad Linda dat ook hij werd benaderd door Gosschalk. Die belde hem een keer 's avonds en deed hem oneerbare voorstellen. Boomsma zei daarop dat hij zich er ongemakkelijk bij voelde. Later hebben ze nog een aantal projecten samen gedaan. "Het gekke is: juist omdat ik me uitsprak en mijn grens stelde, is onze band daarna veel sterker geworden."

Sinds november hebben tientallen acteurs verteld hoe ze bij audities bij Gosschalk thuis uit de kleren moesten. Gosschalk gaf toe dat hij grenzen had overschreden en legde zijn werk als producent en regisseur neer. Het is niet bekend of acteurs die aangifte tegen hem wilden doen, dat ook daadwerkelijk hebben gedaan.

'Breuk met Gosschalk bijna rond'

Kemna Casting zegt in een reactie dat het verbreken van de zakelijke band met Gosschalk in de laatste fase zit. Ook zegt het bureau dat er direct maatregelen zijn genomen nadat het schandaal aan het licht was gekomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl