Job Gosschalk op de rode loper van de Musical Awards 2017
NOS NieuwsAangepast

Filmmaker Job Gosschalk stopt: ik vroeg acteurs hun kleren uit te doen

Regisseur, producent en voormalig castingdirector Job Gosschalk erkent dat hij over grenzen is gegaan met acteurs die hij begeleidde. Hij stopt daarom als producent en regisseur, schrijft hij in een verklaring.

"De afgelopen weken ben ik het onderwerp geweest van geruchten over mijn omgang met acteurs. Het klopt dat ik één-op-één met acteurs aan scènes heb gewerkt, ook bij mij thuis", schrijft Gosschalk. "Het is voorgekomen dat ik daarbij acteurs heb gevraagd hun kleren uit te doen. Ik ben daarbij in een aantal gevallen - besef ik nu - over grenzen gegaan. Ik heb onvoldoende rekening gehouden met het verschil tussen mijn positie en die van een acteur."

Excuses

De 50-jarige Gosschalk zegt dat er naar zijn weten geen sprake is geweest van fysiek contact tijdens deze sessies. Geruchten over drugs, betasten en contact met minderjarigen spreekt hij met klem tegen.

De producent van Alles is Liefde zegt dat het hem spijt als hij mensen heeft gekwetst of een pijnlijke herinnering heeft bezorgd. "Die mensen zou ik graag persoonlijk mijn excuses willen aanbieden."

NOS op 3 sprak de laatste tijd met meerdere acteurs over seksuele intimidatie en hun sessies met Gosschalk. Een van hen is acteur en presentator Winston Post.

"Helaas is mij dit ook overkomen: machtsmisbruik door toedoen van seksuele intimidatie", zegt Post. "Alles natuurlijk onder het mom van dat het erbij hoort als je acteur bent en je geen gêne moet hebben."

Toen Post door Gosschalk werd gevraagd om te masturberen, brak hij de "bijlessessie" af. "Ik denk dat het feit dat ik niet inging op zijn lesmethodiek, zeker geen positieve invloed op mijn carrière heeft gehad, eerder andersom", zegt Post.

Kemna

Gosschalk is een bekend gezicht in de Nederlandse film- en tv-wereld. Hij werkte jarenlang als castingdirector bij Kemna Casting, een van de grootste castingbureaus voor Nederlandse films, televisieseries, theaterproducties, commercials en bedrijfsfilms.

In 2008 stopte hij als castingdirector en ging hij aan de slag als regisseur en producent. Hij regisseerde de film De zevende hemel en de tv-serie Jeuk en was als producent betrokken bij onder meer Alles is liefde en Rundfunk. Volgens Gosschalk zijn (oud-)collega's nooit op de hoogte geweest van de dingen die hij deed tijdens de oefeningen met acteurs.

Job Gosschalk zou volgend jaar beginnen met de opnames van de kerstfilm All You Need is Love. Een woordvoerder van filmdistributeur Dutch Filmworks zegt dat de film wel doorgaat, maar dat er vervanging voor Job Gosschalk wordt gezocht.

Kemna Casting zegt enorm geschrokken te zijn van de verklaring van Gosschalk en er alles aan te doen om dergelijk gedrag te voorkomen. Waar nodig worden maatregelen genomen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl