EPA
NOS Nieuws Buitenland

Britse premier May roept 'oorlogskabinet' bijeen voor besluit over Syrië

De Britse premier May roept donderdag een speciaal oorlogskabinet bijeen voor een besluit over deelname aan eventuele raketaanvallen op Syrië. Volgens Sky News wordt het kabinet gevraagd om goedkeuring voor deelname aan de militaire aanval, die moet worden geleid door de VS en Frankrijk.

Volgens de Britse nieuwszender lijkt het erop dat het parlement niet om goedkeuring zal worden gevraagd. Dat ligt gevoelig, aangezien oppositiepartijen juist inspraak wilden. Als het kabinet instemt, kan de Britse militaire deelname binnen enkele uren op gang komen.

De mogelijke raketaanvallen zijn een reactie van de westerse landen op het mogelijke gebruik van chemische wapens door het Syrische bewind in rebellenstad Douma in Oost-Ghouta. Bij die aanval kwamen tientallen mensen om en raakten er honderden gewond.

Witte Huis: nog geen besluit

De Amerikaanse president Trump heeft nog geen besluit genomen over een tijdschema voor een raketaanval op Syrië. Volgens het Witte Huis liggen "alle opties nog op tafel". Woordvoerder Sanders stelde dat Trump ook niet-militaire opties heeft.

De VS houdt Rusland en Syrië verantwoordelijk voor de mogelijke gifgasaanval. Trump liet zich eerder op Twitter onomwonden uit over de kwestie.

Maandag zei Trump binnen 48 uur een besluit te zullen nemen over een militaire interventie. Dat tijdschema is inmiddels verstreken.

De Nederlandse minister van Defensie Bijleveld zei tegen Nieuwsuur dat Nederland "begrip" heeft voor een "proportionele militaire actie in Syrië als diplomatieke, economische en politieke maatregelen onvoldoende zijn".

STER reclame