Trump vandaag tijdens een bijeenkomst van zijn kabinet. AFP

President Trump neemt binnen 48 uur een besluit over een Amerikaanse reactie op de aanval op Douma. De laatste stad in de regio Oost-Ghouta in Syrië die nog in handen is van rebellen werd zaterdag volgens verschillende organisaties bestookt met gifgas door het Syrische bewind. Volgens hulporganisaties kwamen meer dan zestig mensen om en raakten meer dan duizend mensen gewond.

Trump sprak van het "beest Assad" en van een "hoge prijs" die zal worden betaald voor de aanval. Hij is in overleg met Amerikaanse militaire leiders om te bepalen wie verantwoordelijk is: "Rusland, Syrië, Iran of allen gezamenlijk, we komen er wel uit".

Minister van Defensie Jim Mattis sloot militaire actie zoals luchtaanvallen niet uit als schuld wordt bewezen. Hij vroeg zich af waarom Rusland zijn verplichtingen over het verwijderen van chemische wapens in de regio niet is nagekomen.

De Syrische regering ontkent verantwoordelijkheid voor de gifgasaanval. De Organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens (OPCW) is een onderzoek begonnen om te achterhalen wat zich precies heeft afgespeeld in Douma. De VN-Veiligheidsraad is vanavond in spoedvergadering bijeen.

STER reclame