Ambassadeur Sjoelgin NOS

De Russische ambassadeur in Nederland waarschuwt voor tegenmaatregelen op het uitzetten van twee Russische diplomaten. In een interview met het programma EenVandaag zegt Alexander Sjoelgin dat de Russisch-Nederlandse relatie al niet op z'n best is. "En die gaat er waarschijnlijk nog verder onder lijden."

"Het is duidelijk dat we deze onvriendelijke stappen van de Nederlandse regering niet onopgemerkt aan ons voorbij laten gaan en we gaan op één of andere manier reageren", zegt Sjoelgin. Hij zegt verder dat het niet duidelijk is op wat voor manier dat gebeurt, maar dat het "zeker een vorm van vergelding zal zijn".

Premier Rutte maakte maandag bekend dat Nederland twee Russische diplomaten uitwijst. Veel andere EU-landen en onder meer de Verenigde Staten namen eenzelfde besluit als reactie op de aanval met zenuwgas op de Russische dubbelspion Skripal en zijn dochter in het Engelse Salisbury.

Smaad

Ambassadeur Sjoelgin zegt dat er sprake is van smaad nu Rusland verantwoordelijk wordt gehouden voor de zenuwgasaanval. "We willen meewerken en helpen met het onderzoek, maar we hebben bewijzen nodig. Als ze geen bewijs leveren, is het een vorm van smaad."

Hij zegt dat mensen die ten onrechte Rusland van iets beschuldigen, daarvoor verantwoordelijk worden gehouden.

STER reclame