Jens Stoltenberg
NOS NieuwsAangepast

NAVO beperkt aantal Russen bij hoofdkwartier in Brussel

De NAVO heeft zeven stafleden van de Russische delegatie bij het bondgenootschap de deur uitgezet. Drie Russen die een accreditatie hadden aangevraagd, krijgen die niet. Het aantal leden van de Russische missie bij de NAVO wordt daarmee beperkt van dertig tot twintig, heeft secretaris-generaal Stoltenberg laten weten.

De stap volgt op het uitzetten van Russische diplomaten door diverse landen na de zenuwgas-aanslag op de voormalige dubbelagent Sergej Skripal in het Engelse Salisbury. Volgens de Britten zitten de Russen er zeer waarschijnlijk achter en die conclusie is overgenomen door de EU, de VS en andere landen.

Vandaag zijn nog meer landen overgegaan tot het uitzetten van Russische diplomaten. Het gaat onder meer om Australië, Ierland en Moldavië. België wijst ook één Rus uit.

'Eerste aanval met gifgas in NAVO-gebied'

Stoltenberg zei dat de NAVO een duidelijke boodschap wil afgeven aan Rusland en dat het om een brede, sterke en gecoördineerde respons gaat van de lidstaten. Gisteren zei hij al dat alle 29 lidstaten één blok vormen en solidair zijn met het Verenigd Koninkrijk.

De secretaris-generaal herhaalde dat het de eerste aanval met gifgas is in NAVO-gebied en hij noemde het een onacceptabele en gevaarlijke actie van Rusland.

Stoltenberg zei verder dat het beleid van de NAVO ten aanzien van Rusland hetzelfde blijft en dat de NAVO de dialoog wil voortzetten.

Onder begeleiding rondlopen

Tot 2015 hadden de NAVO en Rusland geregeld overleg. Voor die 'raad' is er in Brussel een Russische NAVO-missie. Toen Rusland de Oekraïense Krim innam, schortte de NAVO die 'raad' op.

Er werd een maatregel voor partnerlanden van de NAVO bedacht die een verkapte maatregel was om Russische diplomaten te kunnen uitzetten: besloten werd dat een missie van een partnerland van de NAVO nog maar uit maximaal 30 mensen mocht bestaan.

Voor kleinere partnerlanden als Georgië maakte dat niets uit, want die zaten al onder de 30. Het trof dus opzettelijk alleen Rusland dat in hoogtijdagen zelfs 70 man bij de NAVO had rondlopen. Zo'n twintig Russen werden toen naar huis gestuurd.

Verder mochten de Russen in Brussel alleen nog onder begeleiding door het NAVO-complex lopen. Nu wordt hun aantal dus verder beperkt.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl