EU, VS en andere landen zetten Russische diplomaten uit vanwege gifgasaanslag

Aangepast
EPA

De Verenigde Staten, een groot aantal lidstaten van de Europese Unie en landen als Australië, Canada, Oekraïne en Albanië zetten Russische diplomaten uit. Premier Rutte heeft laten weten dat ook Nederland diplomaten uitzet. Het is een gecoördineerde reactie op de aanslag met het zenuwgas novitsjok op de Russische dubbelspion Sergej Skripal en zijn dochter in het Engelse Salisbury. De landen doen dat uit solidariteit met de Britten.

Nederland zet twee diplomaten uit. Amerika verwijdert er zestig en sluit het Russische consulaat in Seattle. Oekraïne wijst dertien Russen het land uit. Het Belgische kabinet vergadert morgen over de kwestie. De verwachting is dat de Belgen zich ook aansluiten bij de actie. Mexico veroordeelt de aanslag op de Rus, maar heeft nog geen besluit genomen over het uitzetten van diplomaten.

Weerzinwekkend

Premier Rutte noemt de aanslag met het gifgas in Salisbury weerzinwekkend. Hij vindt dat zo'n aanslag niet te tolereren is. Ook zegt Rutte dat het zeer waarschijnlijk is dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval. "Er is geen geloofwaardige andere verklaring."

Daarom worden twee inlichtingenmedewerkers die op de Russische ambassade in Den Haag werken, uitgezet. Ze hebben twee weken om Nederland te verlaten.

Duitsland, Frankrijk en Polen wijzen vier Russen de deur. Tsjechië en Litouwen verwijderen allebei drie diplomaten. Nederland, Italië, Denemarken en Letland zetten ieder twee Russen het land uit. In Zweden, Kroatië, Hongarije, Roemenië, Finland en Estland gaat het om één Rus. Litouwen ontzegt naast de diplomaten nog eens 44 mensen de toegang tot het land.

Bij Tsjechië speelt nog een element mee. Dat land is er kwaad over dat de Russen hebben gezegd dat het dodelijke zenuwgas novitsjok van Tsjechische bodem komt.

Deze browser wordt niet ondersteund voor het spelen van video. Update uw browser naar Internet Explorer 10 of hoger om video af te kunnen spelen.

Premier Rutte: Rusland moet openheid geven over chemische wapens

In Brussel wordt erkend dat er geen nieuw bewijs is voor Russische betrokkenheid bij de aanslag op Skripal. Maar het wordt van belang genoemd om nu een daad te stellen, omdat gebruik van gifgas op andermans grondgebied een schending is van internationale regels. Verder wordt onderstreept dat Skripal onderdeel is geweest van een spionnenruil en dat een wraakactie als deze in strijd is met de geest van zo'n ruil.

Met gelijke munt

Het Kremlin noemt het een verkeerd besluit om Russische diplomaten uit te zetten. Een woordvoerder zegt dat Moskou met gelijke munt zal terugbetalen. De Russische ambassadeur in Washington zegt dat het besluit verwoest wat nog over was van de Amerikaans-Russische relatie.

David Jan Godfroid
@djmoskou
Rusland zal verbaal ongetwijfeld hard reageren op uitzetting diplomaten, zal zelf ook diplomaten deelnemende landen uitzetten. Maar de Russische opstellingen zal er geen milimeter door verschuiven.
10 maanden geleden

Het bij de aanslag op Skripal gebruikte zenuwgas novitsjok werd in de jaren 70 en 80 door de Sovjet-Unie ontwikkeld. President Poetin ontkent iedere betrokkenheid bij de zaak-Skripal. Eerder zette Groot-Brittannië al 23 diplomaten uit vanwege de gifgasaanslag. Moskou reageerde door onder meer 23 Britse diplomaten uit te zetten.

STER Reclame