De Franse president Macron, de Britse premier May en de Duitse bondskanselier Merkel in gesprek op de EU-top
NOS NieuwsAangepast

EU: Russen achter aanslag op Skripal, ambassadeur teruggeroepen

De EU geeft Rusland de schuld van de aanval met zenuwgas op de voormalige dubbelspion Sergej Skripal in Salisbury. Volgens de regeringsleiders kan er geen andere verklaring zijn. De EU-ambassadeur in Rusland is voor overleg teruggeroepen naar Brussel.

De veroordeling van de regeringsleiders gaat verder dan de vaststelling van de ministers van Buitenlandse Zaken eerder deze week. Die zeiden dat ze de Britse conclusie, dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval, "zeer serieus" namen.

De hardere tekst richting Rusland kwam op tafel nadat de Britse premier May, de Duitse bondskanselier Merkel en de Franse president Macron voor het diner hadden overlegd over de verklaring. Ook de aanvankelijke tegenstanders van een harde verklaring, Griekenland en Hongarije, sloten zich na een lange discussie in de loop van de avond bij de fellere toon aan.

May is blij met de steun van de EU, zegt premier Rutte. "Ze heeft dat zeer gewaardeerd, omdat het verder gaat dan de eerdere uitingen van de Europese Unie. Dit politieke besluit is echt van grote betekenis."

Rutte: Besluit EU van grote betekenis

Rusland krijgt nog wel de kans om zich te verdedigen. Enkele landen zoals Duitsland en Frankrijk overwegen nu al extra sancties. Andere landen, waaronder Nederland, wachten de antwoorden uit Rusland af.

Moskou ontkent iedere betrokkenheid. Londen en Moskou hebben een deel van elkaars diplomaten uitgewezen vanwege de zaak-Skripal.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl