Boris Johnson vergelijkt WK in Rusland met 'nazi-Spelen'

De vergelijking van Boris Johnson, de Britse minister van Buitenlandse Zaken, van het aankomende WK voetbal in Rusland met de 'nazi-Spelen' van 1936 in Berlijn is - uiteraard - niet in goede aarde gevallen in Rusland.

"Niemand heeft het recht om Rusland zo te beledigen. Wij hebben de nazi's verslagen en destijds 25 miljoen mensen verloren", zei Alexander Jakovenko, de ambassadeur van Rusland in Engeland.

"De verklaringen van Boris Johnson zijn weerzinwekkend, beledigend en onaanvaardbaar", verklaarde het Kremlin. "Ze passen niet bij een minister van Buitenlandse Zaken, van welk land dan ook."

Propaganda

Johnson denkt dat de Russische president Vladimir Poetin het WK wil gebruiken om het imago van zijn land op te poetsen, net zoals Hitler deed met de Olympische Spelen. "Ja, de vergelijking met 1936 is zeker op zijn plaats", zei hij.

Boris Johnson vorig jaar tijdens een bezoek aan het Rode Plein AFP

Het ging hem echter te ver om het Engelse voetbalelftal terug te trekken van het WK - hij wil de spelers niet straffen - maar de supporters zouden het toernooi kunnen boycotten.

Parlementslid Ian Austin van Labour voegde daar aan toe dat de veiligheid van de supporters niet gegarandeerd is, maar dat weerspreekt Jakovenko vandaag. "Ik kan de veiligheid garanderen. Alle Engelse fans worden met open armen ontvangen."

Onrust stoken

Johnson vermoedt verder dat Poetin onrust wil stoken waar hij maar kan om zijn land sterker neer te zetten na de ineenstorting van de Sovjet-Unie en dat Rusland de aanval met zenuwgas op voormalig dubbelspion Skripal heeft uitgevoerd, omdat Groot-Brittannië Rusland vele malen heeft aangesproken op de schending van mensenrechten en van democratische waarden.

STER reclame