Catalaanse parlementsvoorzitter wil gezamenlijk front tegen Madrid
De voorzitter van het Catalaanse parlement heeft in een toespraak opgeroepen tot de vorming van een democratisch front tegen de Spaanse regering in Madrid. Roger Torrent vraagt om een "breed sociaal en democratisch front om de rechten en vrijheden van burgers te beschermen". Hij wil dat politieke partijen, vakbonden en maatschappelijke organisaties zich erbij aansluiten.
De oproep is een reactie op de arrestatie van de Catalaanse leider Puigdemont in Duitsland, na vijf maanden ballingschap in België. Gisteravond gingen al duizenden Catalanen de straat op om hun ongenoegen daarover de uiten:
In Spanje wordt Puigdemont gezocht vanwege rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgeld. Puigdemont riep in oktober de onafhankelijkheid van Catalonië uit in een referendum dat door het Spaanse Hooggerechtshof als onwettig wordt gezien. Torrent vindt dat Madrid "het hart van de democratie aanvalt" met de arrestatie van een van zijn politieke tegenstanders.
25 mensen vervolgd
"Vrijdag is aangekondigd dat zeker 25 mensen worden vervolgd voor het organiseren van het referendum", zegt correspondent Rop Zoutberg in Met het Oog op Morgen op NPO Radio 1. "Het gaat om politici, onder wie Puigdemont, en mensen van burgerbewegingen. Zij worden door het Hooggerechtshof aangewezen als hoofdverantwoordelijken." Naast Puigdemont zitten nog zes mensen in het buitenland, onder meer in Schotland, België en Zwitserland.
Het is de vraag waarom Puigdemont het risico nam België, waar hij relatief veilig zat, te verlaten. "Daar zal hij nu ook over nadenken. In België is rebellie niet strafbaar, maar in Duitsland staat er zoiets als 'hoogverraad' in het Wetboek van Strafrecht. Dat komt een beetje in de buurt van opruiing en rebellie, waar hij in Spanje voor wordt vervolgd. Duitsland kan dus veel sneller dan België overgaan tot uitlevering."
Als Puigdemont meewerkt, kan hij over enkele dagen worden uitgeleverd. "Dat hij een democratisch gekozen politicus is, maakt de situatie lastig om aan te zien. Hij heeft dingen gedaan die volgens het Spaanse strafrecht niet deugen, maar hij blijft een democratisch gekozen man die als een crimineel in de gevangenis is gegooid."
Demonstraties
Dat veel mensen het niet eens zijn met de arrestatie blijkt wel uit de felle protesten in Catalonië. Er werd in Barcelona gedemonstreerd bij een gebouw van de Spaanse regering, een delegatie van de Europese Commissie en bij het Duitse consulaat. "Niet alleen in Barcelona, maar ook in Girona zijn duizenden mensen de straat op gegaan. Je houdt je hart vast voor wat er daar nog kan gebeuren."
In Barcelona en in andere Catalaanse steden greep de politie in: zeker drie mensen werden gearresteerd. Demonstranten bekogelden de oproeppolitie met onder meer eieren en blikjes. Volgens El País raakten in Barcelona negentig mensen, onder wie 22 agenten, lichtgewond. Buiten Barcelona vielen acht lichtgewonden.
Volgens Zoutberg zijn de protesten slechts het begin van wat de regio nog te wachten staat. "Vergeet niet: de politici kunnen gevangenisstraffen van 15 tot 25 jaar krijgen. Het Hooggerechtshof zet overduidelijk door. Het wordt keihard gespeeld, als een pitbull hebben ze hun tanden in de benen van de gezochte politici gezet. Tegelijkertijd is de lont in het kruitvat."