In Barcelona eisen duizenden demonstranten dat Puigdemont wordt vrijgelaten AFP

In verscheidene Catalaanse steden zijn tienduizenden mensen op de been om te demonstreren tegen de aanhouding van separatistenleider Carles Puigdemont. Ze dragen Catalaanse vlaggen en scanderen: "Schaam je Europa" en "Bevrijd Puigdemont, onze president".

In Barcelona heeft een groep zich verzameld voor het gebouw van de Spaanse regering. De politie greep daar in toen demonstranten eieren en blikjes gooiden naar politieauto's, meldt de Spaanse krant El País. Ook op de Ramblas zijn betogers op de been.

Duizenden Catalanen protesteren tegen aanhouding Puigdemont

Puigdemont werd vanochtend in Duitsland aangehouden. Hij was na een lezing in Finland onderweg naar België, waar hij in ballingschap leeft. De demonstranten eisen dat hij wordt vrijgelaten en niet aan Spanje wordt uitgeleverd.

De voorzitter van de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging ANC deed eerder vandaag een klemmend beroep op de EU en in het bijzonder Duitsland om Puigdemont niet uit te leveren aan Madrid. Aanhangers van de separatistenleider hebben meer demonstraties aangekondigd. Ook roepen ze mensen op om te staken.

Bekijk hieronder waarom de Belgische advocaat van Puigdemont denkt dat het weleens goed zou kunnen aflopen voor de Catalaan:

Advocaat Puigdemont ziet kansen op vrijlating Puigdemont

STER reclame