AFP
NOS NieuwsAangepast

Catalaanse separatistenleider Puigdemont aangehouden in Duitsland

De Catalaanse separatistenleider Carles Puigdemont is in Duitsland aangehouden. Puigdemont was vanuit Denemarken via Duitsland onderweg naar België, waar hij in ballingschap leeft. Hij werd in de buurt van de Deens-Duitse grens tegengehouden en door de politie meegenomen. Puigdemont is naar het huis van bewaring in Neumünster gebracht.

De Catalaanse leider had een lezing gegeven in Finland. De Finse politie was op zoek naar hem sinds het Europese aanhoudingsbevel tegen Puigdemont vrijdag weer van kracht werd. Vliegvelden en havens werden in de gaten gehouden, maar de Catalaan slaagde erin het land in een auto te verlaten.

In Madrid wordt de aanhouding van Puigdemont toegejuicht, maar in Catalonië overheerst de verontwaardiging. Aanhangers van de separatistenleider hebben voor vanavond demonstraties aangekondigd in verschillende steden waar ook een Spaanse delegatie zetelt. Ook dreigen de voorstanders van een onafhankelijk Catalonië de wegen rond die steden te blokkeren.

Rebellie

Spanje wil Puigdemont berechten vanwege rebellie, opruiing en misbruik van gemeenschapsgeld. Hij riep eind oktober vorig jaar de onafhankelijkheid van Catalonië uit, na een referendum dat door het Spaanse Hooggerechtshof als illegaal was bestempeld.

Puigdemont week vervolgens uit naar België om zijn arrestatie te ontlopen. Daar is rebellie niet strafbaar en leek hij minder kans te lopen op aanhouding.

Reuters
Puigdemont zou in dit busje het huis van bewaring zijn binnengebracht

In december trok Spanje het internationale arrestatiebevel in omdat het Spaanse Hooggerechtshof de zaak nader wilde bestuderen. Afgelopen vrijdag maakte Madrid bekend dat het onderzoek was afgerond en het aanhoudingsbevel weer van kracht was. In de tussenliggende tijd kon Puigdemont vrijuit reizen en deelnemen aan politieke discussies in Kopenhagen, Zwitserland en Finland om zijn zaak in de publiciteit te houden.

Volgens Duitse media heeft de Spaanse recherche Puigdemont tijdens zijn recente reis naar Finland nooit uit het oog verloren en het Duitse Openbaar Ministerie getipt dat Puigdemont via Denemarken en Duitsland naar België zou terugreizen. Het OM bevestigt dat er een tip is binnengekomen dat Puigdemont naar Duitsland toe zou komen.

In de woorden van correspondent Rop Zoutberg is "het hele juridische circus direct op gang gebracht om Puigdemont uit te leveren aan Spanje". Hij voegt daaraan toe dat er nu "ongetwijfeld weken van getouwtrek" volgen voordat er een besluit valt over het terugsturen van de separatistenleider.

Paul Bekaert, de Belgische advocaat van Puigdemont zegt: "Hij zal voor een Duitse rechter gebracht worden en die zal beslissen of het Europees aanhoudingsmandaat uitgevoerd wordt of niet".

Bekijk hieronder waarom de advocaat denkt dat het weleens goed zou kunnen aflopen voor Puigdemont:

Advocaat Puigdemont ziet kansen op vrijlating Puigdemont

Waarschijnlijk stelt de rechter-commissaris morgen vast of Puigdemont mag worden vastgehouden tot er een besluit over zijn uitlevering is genomen. Volgens de Duitse regelgeving wordt de gezochte persoon binnen tien tot zestig dagen uitgeleverd. De termijn is afhankelijk van de medewerking of tegenwerking van de betrokkene.

Geen regiopresident

Puigdemont liet begin deze maand weten ervan af te zien opnieuw regiopresident te worden van Catalonië, waar bij regioverkiezingen de separatisten opnieuw de meerderheid kregen.

Het constitutioneel hof in Madrid verbood Puigdemont zich via een videoverbinding te laten installeren als regiopresident, en hij kon niet naar Barcelona afreizen omdat hij dan zeker zou worden gearresteerd.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl