Bert van Marwijk bij zijn debuut als bondscoach van Australië Pro Shots

Bert van Marwijk kende een confronterende eerste week als bondscoach van Australië. In de eerste wedstrijd onder zijn leiding gingen de Socceroos in Oslo met 4-1 onderuit tegen Noorwegen. Of kwam die flinke nederlaag hem niet eens zo slecht uit?

"Ik verlies niet graag met 4-1, maar ik heb veel geleerd van deze wedstrijd", zegt Van Marwijk. "Dat we nog niet klaar zijn en dat wist ik ook van tevoren. We hebben terecht verloren. Vooral verdedigend maakten we veel fouten en dat mag niet gebeuren. Het is duidelijk dat we problemen hebben in de verdediging."

'Elkaar beter leren kennen'

Aan de andere kant beseft Van Marwijk dat hij nog niet te veel moet verwachten. "We hebben elkaar maandag voor het eerst ontmoet en hebben één keer fatsoenlijk kunnen trainen. Het belangrijkste is dat we elkaar beter leren kennen."

De eerste week van Van Marwijk bij Australië

Van Marwijk speelde als bondscoach met Saudi-Arabië al tegen Australië in de WK-kwalificatie (2-2 en 3-2 voor Australië) en weet daarom al het een en ander over de kracht én zwakte van de Australische voetbalteam.

"Australië is een geweldig land met een geweldige sportcultuur", zegt Van Marwijk. "Ze hebben een goede mentaliteit, maar ik ben ook tevreden over het niveau van het voetbal."

Geen uitzwaaiwedstrijd

"We moeten wel leren goed georganiseerd te spelen", voegt hij toe. "We moeten een eigen manier van spelen ontwikkelen en daarin zo ver mogelijk komen. De spelers moeten het ook kunnen uitvoeren. Als dat lukt, zijn we een heel eind."

Bert van Marwijk en assistent Mark van Bommel voor de wedstrijd tegen Noorwegen EPA

Van Marwijk heeft tijd nodig en wat dat betreft heeft hij hulp gekregen van de Australische voetbalbond. Die ziet af van de traditionele uitzwaaiwedstrijd in het thuisland en dat scheelt wat reistijd voor de equipe. Australië gaat in plaats daarvan op trainingskamp in Turkije.

"Daar ben ik ongelooflijk blij mee", zegt hij. "Vanaf 19 mei hebben we een maand de tijd om bijna elke dag te trainen. Dat moet genoeg zijn. Dan kan je een elftal beoordelen, dan ontstaat vastigheid. We hebben een sportief doel en anders zouden we misschien wel 10 dagen voorbereiding missen."

Wat dat doel dan is? "De eerste ronde overleven."

STER reclame