ANP

Bert van Marwijk moet in amper drie maanden tijd Australië zien klaar te stomen voor het WK voetbal. Vrijdag, in het oefenduel met Noorwegen, en dinsdag, tegen Colombia, moeten de eerste contouren zichtbaar worden van zijn bedoelingen.

Han Berger, van 2009 tot medio 2014 technisch directeur bij de Australische voetbalbond en op dit moment technisch directeur van Sydney FC, denkt dat Van Marwijk een behoorlijke klus staat te wachten.

Hoe is Van Marwijk ontvangen door de Australische media en het publiek?
"Overwegend positief. Zijn naam circuleerde al langer. Niet alleen omdat hij met Saudi-Arabië in de kwalificatie tegen Australië heeft gespeeld, maar ook omdat Van Marwijk een zeer ervaren coach is. Iemand die weet wat een WK inhoudt en zelfs de finale heeft gehaald. Hij had al een goed beeld van Australië gekregen en dat werkte in zijn voordeel."

Wat is het verwachtingspatroon rondom de nationale ploeg?
"De Australiërs beschikken over een geweldige sportmentaliteit. Een trots volk, dat zichzelf ook weleens overschat. Ze denken dat ze met Frankrijk, Denemarken en Peru gunstig geloot hebben in de groepsfase. Vooral tegen de Denen en de Peruvianen zien ze kansen. De doelstelling is ook om de knock-outfase te bereiken. Ik vraag mij af of dat realistisch is. Als Van Marwijk dat weet te bewerkstelligen, levert hij een wereldprestatie."

Tim Cahill ANP

Zegt het veel dat de 38-jarige Tim Cahill nog altijd wordt gezien als uithangbord?
"Hij is een fenomeen in Australië en al vaak doorslaggevend geweest. Voor Championship-club Millwall heeft hij dit seizoen nog maar 39 minuten gespeeld. Dat zal Van Marwijk zorgen baren, maar de alternatieven liggen niet voor het oprapen. De vraag is hoe hij hem zal gaan gebruiken. Ik denk meer als een pinchhitter."

Wat wordt de grootste zorg van Van Marwijk richting het WK?
"Hij heeft niet, zoals Pim Verbeek en Guus Hiddink in het verleden, de beschikking over een topgeneratie. De huidige generatie is een middelmatige. Van Marwijk zal er in korte tijd een collectief van moeten smeden. Voordeel is dat Australiërs altijd hard werken en alles geven. Die instelling maakt ze tot een gevaarlijke outsider."

Tot slot, vrijdag oefent de Australische ploeg tegen Noorwegen, volgende week dinsdag is Colombia de tegenstander. Wat kunnen we verwachten?
"De vorige bondscoach Ante Postecoglou switchte naar een driemansdefensie. Dus de vraag is wat Van Marwijk gaat doen qua systeem. Maar hij is pragmatisch genoeg om een realistische speelwijze te implementeren die bij dit team past. Deze wedstrijden gaan hem een goed beeld geven van wat er mogelijk en onmogelijk is met deze spelersgroep."

STER reclame