Bert van Marwijk tijdens zijn presentatie in Australië
NOS VoetbalAangepast

Van Marwijk wil met Australië op zijn manier naar achtste finales

Bert van Marwijk heeft zijn ambities bij zijn officiële presentatie als bondscoach van Australië niet onder stoelen of banken geschoven. "Het overleven van de eerste ronde tijdens het WK is het enige dat telt", zei de 65-jarige Van Marwijk tijdens een persconferentie in Sydney.

Van Marwijk tekende vorige week een contract bij de Australische voetbalbond, als opvolger van Ange Postecoglou. Die wist de Socceroos met de nodige moeite naar het WK in Rusland te loodsen, maar stapte twee weken later ineens op.

Van Marwijk wilde tegenover de pers duidelijk maken dat aanvallend voetbal niet altijd kan. "Ik ben van nature een aanvallende coach, maar ik wil ook graag winnen."

Van Marwijk: ik ben een aanvallende coach, maar ik wil ook winnen

"Ik heb respect voor de vorige coach", sprak Van Marwijk. "Maar ik ga het op mijn eigen manier doen. Ik ben een realistische trainer. Ik houd van creatief voetbal en balbezit, maar ik houd ook van winnen. Winnen is het belangrijkste."

Weinig tijd

De Nederlander heeft maar weinig tijd om zijn selectie te leren kennen. Eind maart heeft hij de ploeg voor het eerst bij elkaar voor twee oefenwedstrijden in Europa tegen Noorwegen en Colombia. Waarschijnlijk volgt er later nog een 'uitzwaaiwedstrijd' in Australië. Op 16 juni wacht vervolgens de eerste groepswedstrijd op het WK tegen Frankrijk. Ook Denemarken en Peru zitten in de groep van Australië.

De nieuwe bondscoach Bert van Marwijk wordt hartelijk begroet op de luchthaven van Sydney

"We hebben niet veel tijd. Ik moet de spelers heel goed leren kennen in een heel korte tijd", zei Van Marwijk. "Dat maakt de uitdaging alleen maar groter."

Als bondscoach van Saudi-Arabië, waar hij kort na de kwalificatie voor het WK vertrok, speelde hij al twee keer tegen Australië. "Het is een fysiek sterke ploeg", weet Van Marwijk. "De uitdaging is om ze zo te laten spelen dat ze een kans hebben om te winnen."

De baas van de Australische voetbalbond, David Gallop, heeft er in ieder geval vertrouwen in. "Bert stond bovenaan onze lijst. We weten dat we op het WK in een lastige groep zitten, maar Bert heeft ons in Amsterdam duidelijk gemaakt dat we niet naar Rusland gaan voor een figurantenrol."

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl