Van Marwijk verliest debuutwedstrijd, Brazilië wint

Bert van Marwijk heeft nog veel werk aan de winkel om zijn ploeg Australië in WK-vorm te krijgen. Zijn debuutwedstrijd tegen Noorwegen eindigde in een 4-1 nederlaag.

Van Marwijk koos voor Mathew Ryan in het doel en niet voor Feyenoord-keeper Brad Jones. De Noren hadden vier eredivisiespelers in de gelederen. ADO-spits Bjørn Johnsen en AZ-middenvelder Fredrik Midtsjø stonden in de basis. Martin Ødegaard (Heerenveen) viel in en Jonas Svensson (AZ) moest het doen met een reserverol.

Noorwegen sterker

Noorwegen was sterker in de openingsfase. De beste kans was voor Johnsen, zijn schot werd gepareerd door Ryan. Maar het was Australië dat het eerst scoorde: uit een corner kon Jackson Irvine in de 20ste minuut ongehinderd inkoppen. Met meer initiatief en balbezit verdienden de Noren de gelijkmaker. Die kwam er in de 37ste minuut: Nora Kamara tikte na een soepele aanval binnen.

In de tweede helft bleven de Noren domineren. De tweede Noorse treffer viel vlak na rust: Tore Reginiussen kopte in alle vrijheid raak. Een enorme blunder van Ryan leverde de 3-1 op. De keeper speelde de bal pardoes in de voeten van Markus Henriksen waarna het voor Ola Kamara simpel was om zijn tweede van de avond te maken.

De avond voor Kamara werd nog mooier: in de slotseconden maakte hij ook de 4-1 met een bekeken schot.

Van Marwijk wijt forse nederlaag aan onwennigheid

Volgens Van Marwijk lag de nederlaag vooral aan onwennigheid van zijn ploeg. "We hebben veel nieuwe spelers en elkaar net ontmoet. We hebben maar een keer serieus kunnen trainen. Maar 4-1 is wel erg veel."

Brazilië te sterk voor Rusland

Bij Rusland -BrazilIië (0-3) was Paulinho de grote man. De Braziliaan van Barcelona had een belangrijk aandeel in de zege van zijn ploeg. Hij kreeg na een overtreding op hem een penalty die benut werd door Philippe Coutinho en Paulinho zelf maakte de derde Braziliaanse goal. Miranda tekende voor de openingstreffer in Moskou. Alle treffers vielen na rust.

Dani Alves (l) en Philippe Coutinho juichen na de 2-0 van Brazilië tegen Rusland