Afghanen laten traditiegetrouw een vlieger op voor het nieuwe jaar. Vandaag werd ook een grote aanslag gepleegd in Kabul
NOS Nieuws

Hoogste rechter: Afghanistan veilig genoeg, asielzoekers kunnen terug

Nederland hoeft geen asiel te verlenen aan mensen uit Afghanistan. Het land is veilig genoeg om naar terug te keren. Dat heeft de Raad van State bepaald in een hoger beroep van een Afghaan uit de provincie Ghanzi, wiens asielaanvraag is afgewezen.

De hoogste bestuursrechter volgt daarmee een eerder vonnis van de rechtbank Den Haag. "De algemene veiligheidssituatie in Afghanistan is zorgelijk en in sommige provincies verder verslechterd", schrijft de Raad van State over het vonnis. Toch is het volgens de Raad veilig, zolang iemand "geen band heeft met de strijdende partijen in Afghanistan".

Amnesty International vindt het besluit van de Raad van State onverantwoord. Dat is opvallend: de Raad van State baseert zich naar eigen zeggen op zestien bronnen, waarbij zij de Verenigde Naties, Vluchtenlingenwerk Nederland en Amnesty International expliciet worden genoemd. "Dat zijn organisaties die de situatie in Afghanistan goed in de gaten houden", zegt Gert-Jan Klapwijk van de Raad van State. "Uit hun rapporten blijkt dat normale burgers geen risico lopen."

Afghanistan is voor niemand veilig

Amnesty weerspreekt het oordeel van de Raad van State, dat zich op Amnesty zegt te baseren

Die bewering staat haaks op de observaties van Amnesty. In het rapport uit 2017 uitte de organisatie juist sterke kritiek op het uitzettingsbeleid van Nederland. Die kritiek is volgens een woordvoerder alleen maar relevanter geworden. "Het geweld neemt alleen maar toe", zegt een woordvoerder van Amnesty. "Grote delen van het land zijn weer in handen van de Taliban. Afghanistan is voor niemand veilig. Die grote zelfmoordaanslag in Kabul van vandaag onderstreept dat alleen maar."

In Europa verblijven vele tienduizenden Afghaanse vluchtelingen. Hun terugkeer werd tot 2016 vaak geweigerd door de Afghaanse regering. Daarom sloten de Europese Unie en Afghanistan een deal: tot 2020 krijgt het land jaarlijks 1,3 miljard euro als Afghanistan uitgeprocedeerde asielzoekers en economische migranten terugneemt. Nederland is een van de weinige EU-lidstaten die vinden dat uitgeprocedeerde asielzoekers kunnen terugkeren naar Afghanistan.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl