Donald Tusk
NOS NieuwsAangepast

Afghanistan neemt migranten terug in ruil voor EU-miljarden

Afghanistan wil uitgeprocedeerde asielzoekers en economische migranten terugnemen als onderdeel van een hulpprogramma van de Europese Unie. Tot 2020 krijgt het land jaarlijks 1,3 miljard euro van de EU. Ook komen er banenprojecten om de terugkerende migranten te laten integreren.

Dat hebben Afghaanse en Europese leiders afgesproken op een top over Afghanistan in Brussel. De Europese Commissie sprak van een win-winsituatie, die een belangrijke bron van zorgen voor de EU kan wegnemen.

In Europa verblijven vele tienduizenden Afghanen, van wie de terugkeer om uiteenlopende redenen wordt geweigerd, door de Afghaanse regering. Europa belooft ook opvangfaciliteiten. Verder is afgesproken dat mensensmokkelaars worden aangepakt.

EU-president Donald Tusk bedankte de Afghaanse overheid voor haar "moed" door akkoord te gaan met de "faire" afspraken, die overigens nog verder moeten worden uitgewerkt.

Nederlandse bijdrage

Volgens het Nederlandse ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de EU 300 miljoen euro per jaar toegezegd voor de wederopbouw van Afghanistan tot 2020. Daarnaast hebben individuele lidstaten, waaronder Nederland, ook bijdragen toegezegd.

De Nederlandse bijdrage komt neer op een bedrag van 60 miljoen in 2017 aflopend naar 50 miljoen in 2020. De 1,3 miljard euro die EU-president Tusk noemde, is volgens het ministerie waarschijnlijk een optelsom van alle bijdragen van de lidstaten, plus die van de EU. Maar Buitenlandse Zaken kan het bedrag niet bevestigen.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl