President Kiska stelt Pellegrini aan als opvolger van de afgetreden premier Fico AFP

De Slowaakse president Kiska heeft de beoogde nieuwe regering van premier Pellegrini afgewezen. Kiska had hem de opdracht gegeven een regering te vormen die de rust in Slowakije kon herstellen. In Slowakije ontstond afgelopen maand een regeringscrisis na massale demonstraties in reactie op de moord op onderzoeksjournalist Ján Kuciak en zijn verloofde.

Kuciak deed onderzoek naar banden tussen de adviseurs van oud-premier Fico en de Italiaanse maffia. De politieke crisis die na de moord ontstond, leidde tot het aftreden van Fico. Hij eiste wel dat zijn sociaaldemocratische partij de nieuwe regering zou blijven leiden. Vicepremier Pellegrini is daarop op Fico's advies aangesteld als zijn opvolger.

De president zegt dat hij de voorgestelde regering niet in staat acht de spanningen te sussen. Pellegrini wilde een nieuwe regering vormen met dezelfde drie partijen die hiervoor in de coalitie zaten. Hij heeft nog niet op de afwijzing gereageerd.

Een van de vele massale demonstraties in Bratislava na de moord AFP

De demonstranten willen dat de nieuwe regering een onafhankelijk en onpartijdig onderzoek laat doen naar de moord op Kuciak en zijn verloofde. "Pellegrini moet de bevolking ervan overtuigen dat hij de verandering brengt die wordt verwacht. Hij moet zorgen voor een stabiele regering", zei Kiska over de opdracht die hij Pellegrini heeft gegeven. "Dit is geen manier om het vertrouwen te herstellen."

De president zegt dat hij Pellegrini heeft uitgelegd waarom hij de nieuwe regering afwijst. Wat die bezwaren zijn, lichtte hij verder niet toe. De nieuwe premier krijgt tot vrijdag om een nieuw voorstel te doen.

Positieve reactie

Pellegrini had de partijloze minister van Gezondheid, Josef Raz, genoemd als de nieuwe minister van Binnenlandse Zaken. Die zou oud-minister Kalinak moeten opvolgen. Veel van de woede van de demonstranten richtte zich ook tegen Kalinak, die gold als een belangrijke bondgenoot van Fico.

In het parlement heeft de voormalige oppositie positief gereageerd op Kiska's afwijzing. "Hij had zijn hoofd kunnen buigen, maar besloot de kant te blijven kiezen van de mensen die een fatsoenlijk Slowakije willen", zegt een parlementslid. "Voor een fatsoenlijk Slowakije" is een van de leuzen op de spandoeken van de demonstranten.

De mislukte poging van Pellegrini lijkt niet voldoende om de demonstranten gerust te stellen. Zij zijn van plan om vrijdag opnieuw massaal de straat op te gaan in Bratislava.

STER reclame