De Slowaakse vice-premier Pellegrini na een ontmoeting met de president, die hem heeft gevraagd zijn partijgenoot Fico op te volgen als premier
NOS NieuwsAangepast

Crisis over vermoorde journalist kost Slowaakse premier de kop

De Slowaakse premier Fico is afgetreden in de diepste politieke crisis sinds de onafhankelijkheid van Slowakije in 1993. President Kiska heeft vice-premier Peter Pellegrini, een partijgenoot van Fico, gevraagd een nieuw kabinet te vormen.

Fico wilde alleen vertrekken als zijn sociaaldemocratische partij de regering zou blijven leiden. Hij verzette zich tegen de roep van de oppositie om nieuwe verkiezingen.

De politieke crisis ontstond door de moord op de onderzoeksjournalist Jan Kuciak, eind vorige maand. Kuciak deed onderzoek naar banden tussen adviseurs van Fico en de Italiaanse maffia. Het leidde tot de massaalste protesten in Centraal-Europa sinds de val van het communisme in 1989.

Corruptie

Fico is bij elkaar tien jaar premier geweest, van 2006 tot 2010 en van 2012 tot nu. Net als de regeringsleiders van andere Midden-Europese landen als Hongarije, Polen en Tsjechië verzette Fico zich tegen de Europese quota voor de verdeling van vluchtelingen. Hij zei dat zijn land "niet één moslim" zou toelaten en zei dat met de komst van moslims ook terroristen in huis worden gehaald.

De economie van Slowakije doet het goed, maar critici vonden al langer dat Fico te weinig deed tegen corruptie.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl