Robert Fico
NOS NieuwsAangepast

Slowaakse premier Fico is bereid om af te treden

De Slowaakse premier Robert Fico is bereid om af te treden onder voorwaarde dat de president de verkiezingsuitslag respecteert en er geen vervroegde verkiezingen komen. Ook stelt hij als voorwaarde dat zijn partij de nieuwe premier mag leveren.

"Ik heb de president voorgesteld om vanwege de politieke stabiliteit terug te treden als premier", zei Fico in een verklaring. De Slowaakse president heeft nog niet op het voorstel gereageerd.

Roep om zijn vertrek bleef

De premier lag onder vuur na de moord op de Slowaakse onderzoeksjournalist Jan Kuciak eind februari. Die onderzocht banden tussen adviseurs van Fico en de Italiaanse maffia-clan 'ndrangheta.

Tijdens massale protesten in Bratislava werd het vertrek van premier Fico geëist. In een poging de gemoederen te sussen, stapte vorige week de minister van Binnenlandse Zaken, Robert Kalinak, op, maar de roep om Fico's vertrek bleef aanhouden.

Ook binnen de coalitie lag hij onder vuur. Een van de drie regeringspartijen dreigde uit de coalitie te stappen als er geen vervroegde verkiezingen zouden komen, maar is nu ook tevreden met een vertrek van Fico.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl