NOS NieuwsAangepast

Rusland pakt Britten terug: ook 23 Britse diplomaten uitgezet

Britse ambassadeur op gesprek bij Russisch ministerie van Buitenlandse Zaken

De Russische regering zet 23 Britse diplomaten het land uit. Daarnaast worden nog andere maatregelen genomen: zo moet het Britse consulaat in Sint-Petersburg de deuren sluiten. Ook is de British Council dicht, een instantie die Engelse taallessen geeft en Britse films vertoont.

De Russen zetten deze stappen nadat Groot-Brittannië deze week aankondigde dat 23 Russische diplomaten binnen een week het land moeten verlaten.

Aanleiding voor de diplomatieke rel is de aanslag met zenuwgas op de voormalige dubbelspion Skripal en zijn dochter in Engeland, begin maart. De twee liggen nog steeds in kritieke toestand in het ziekenhuis.

Willekeurige diplomaten

"Rusland gaat nu bijna hetzelfde doen als wat de Britten hebben gedaan", vertelt correspondent David-Jan Godfroid. "Maar er is een verschil: de Britse regering koos 23 diplomaten die zogezegd 'iets anders deden dan waarvoor ze waren aangemeld'. In andere woorden: dat waren spionnen volgens de Britse regering. De Russische regering heeft 23 willekeurige diplomaten uitgekozen."

Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken heeft de tegenmaatregelen vanochtend medegedeeld aan de Britse ambassadeur, die op het matje was geroepen. Rusland sluit meer maatregelen niet uit en spreekt van "provocatieve acties" van de Britten.

Geen verrassing

De Britse premier May zegt in een reactie dat dergelijke maatregelen al waren te voorzien, zegt Godfroid. "Sommige mensen hadden hardere acties verwacht, zeker na de felle reactie van Sergej Lavrov, de Russische minister van Buitenlandse Zaken." Maar volgens de correspondent is de spanning nog niet uit de lucht. "Die had alleen groter kunnen worden, als Rusland echt hoog van de toren had geblazen had met zijn reactie. Maar voorlopig blijft de relatie tussen de landen heel slecht."

Volgende week bespreekt Groot-Brittannië eventuele vervolgstappen tegen de sancties.

Deel artikel:

Advertentie via Ster.nl