Moskou: Britten kiezen confrontatie boven samenwerking
Het Russische ministerie van Buitenlandse Zaken beschuldigt de Britse regering ervan dat die de confrontatie zoekt met Rusland in de kwestie-Skripal. Moskou stelt vast dat de Britten niet de samenwerking met Rusland hebben gezocht in de zaak van de vergiftiging van de Russische voormalige dubbelspion.
In de Russische verklaring staat dat premier Mays besluit van vandaag om 23 Russische diplomaten uit te wijzen een "flagrante provocatie" is. De Russen beloven spoedig met tegenmaatregelen te komen.
De Britse "bestraffing van Rusland" ondermijnt de uitgangspunten van een normale dialoog tussen onze landen en bewijst volgens Moskou dat de Britten bezig zijn met een anti-Russische campagne. Rusland was bereid tot samenwerking binnen de organisatie voor het Verbod op Chemische Wapens, staat verder in de verklaring, "maar de Britten kozen voor een eenzijdige, ondoorzichtige handelwijze".
Uitwijzing
May deelde vanmiddag mee dat 23 Russische diplomaten, die in feite voor de inlichtingendienst werken, een week de tijd krijgen om het land te verlaten. De Russische ambassadeur in Londen noemde de uitwijzing meteen al een vijandige en onaanvaardbare daad. Rusland had geen gehoor gegeven aan de Britse eis om binnen 24 uur opening van zaken te geven in de zaak-Skripal.
Voor de Britse regering is het nu zonneklaar dat Rusland achter de moordaanslag op Skripal en zijn dochter zit. Gisteren was er nog ruimte voor twijfel, toen May haar verklaring in het Lagerhuis aflegde. Ze zei toen dat het "zeer waarschijnlijk" is dat Rusland opdracht had gegeven tot de aanslag.
Represailles
Voorzitter Valentina Matvienko van de Russische senaat vraagt om krachtige represailles. Ze zegt dat premier May zonder enig bewijs Rusland schuldig heeft verklaard aan de vergiftiging van Sergej Skripal. Ze noemt dat een ongehoorde manier van doen. Ze pleit ervoor de Britten binnen de kortste keren met gelijke munt terug te betalen.
Het hoofd van een Russisch federaal en medisch bureau zegt dat het zenuwgas Novitsjok ('nieuwkomer') niet valt onder het regime van het VN-bureau voor het Verbod op Chemische Wapens, dat in Den Haag is gevestigd. Hij liet in het midden of Rusland het zenuwgas heeft geërfd van de Sovjet-Unie of dat het is vernietigd.
Bondgenoten
De Amerikaanse VN-ambassadeur Nikki Haley heeft er in de Veiligheidsraad geen twijfel over laten bestaan dat Rusland verantwoordelijk is voor de aanval met zenuwgas in Engeland. Ze riep de Veiligheidsraad op tot actie tegen Rusland.
De nieuwe Duitse minister van Buitenlandse Zaken Heiko Maas roept Rusland op tot samenwerking in het onderzoek naar de aanval met zenuwgas op de Rus Skripal in Salisbury. Hij noemt het teleurstellend dat Rusland niet bereid is opheldering te verschaffen.
"Dat kan niet zonder gevolgen blijven", zei Maas in zijn eerste toespraak als minister van Buitenlandse Zaken, voor hij naar Parijs vertrok.